Općeniti korisni savjeti za korištenje kontaktnih leća

nošenje kontaktnih leća
Bezopasno nošenje kontaktnih leća, Foto: motorolka/Shutterstock

Za sve one koji imaju problema s vidom u zadnje vrijeme je izumljeno toliko dobrih novih stvari, koje bi trebale olakšati ne samo nošenje naočala i leća, nego ujedno i bolji vid. Nekada ste mogli samo izabrati između brojnih modela naočala, no danas se izbor proširio isto tako i na leće. Leće mogu biti terapijske, korektivne i naravno kozmetičke. Kontaktne leće naravno služe istoj svrsi kao i naočale samo što za razliku od njih mogu biti nevidljive.

Za sve vas koji se odlučite za leće, slijedi nekoliko savjeta za njihovo korištenje:

Prije nego što ih primite u ruke, obavezno ih prvo operite i dobro osušite. Čiste ruke potrebne su zbog bolje higijene, zbog čega se brojnim bakterijama onemogućava ulaz u tijelo.

Vodite računa o tome da ih svakako skidate prije spavanja. Ako niste znali spavanje s lećama može smanjiti opskrbu rožnice kisikom, zbog čega može nastati njezino oštećenje. Leće nemojte nositi duže od predviđenog vremena.

Ni pod razno ih ne smijete vlažiti, odnosno iz nekog razloga stavljati u usta. Za slinu se zna kako sadrži brojne vrste mikroorganizama koji mogu dovesti do upale oka.

Što se tiče održavanja, za leće nije dobro koristiti običnu vodu. U vodi inače obitava mikroorganizam poznatiji kao Acanthamoeba, koji ponekad zna izazvat tešku bolest oka.

Najbolje bi bilo konzultirati se sa oftalmologom ako niste sigurni koje proizvode trebate koristiti. Naime može se dogoditi kako neki proizvodi jednostavno nisu kompatibilni i ne odgovaraju svim vrstama leća.

U slučaju da upotrijebite proizvode koji ne odgovaraju vašoj leći može se dogoditi oštećenje materijala od kojeg su leće napravljene.

Kada ih ne mislite nositi, spremajte ih u posudice predviđene za to, koje je potrebno redovito čistiti i naravno mijenjati. Svaki put nakon što izvadite leće, posudicu isperite otopinom za ispiranje leća, a zatim ju dobro osušite.

Svakako nemojte zaboraviti odlaziti na kontrolne preglede, barem jednom u godini. Ako je kojim slučajem došlo do promjene u vidu, obratite se oftalmologu koji će moći reagirati na vrijeme.

Bavite li se nekim od sportova pokušajte nositi zaštitne naočale, pomoću kojih ćete izbjeći dodir s prašinom, peludi i vodom što može dovesti do oštećenja leća.

Kada se krenete šminkati nikako nemojte zaboraviti leće staviti prije, te isto tako kada skidate šminku, prvo izvadite leće. Vodite računa da šminka koju koristite nema rok trajanja koji je prošao.

Foto: motorolka/Shutterstock