Opasna sredstva za čišćenje

opasna sredstva za čišćenje

Postoje opasnosti u stanu koji nisu vidljive i za koje nikad ne bi rekli da vam mogu naškoditi na bilo koji način. Među njima se nalaze i razni proizvodi za pranje elemenata kao i podova. Slijedi koja su opasna sredstva za čišćenje i koja bi trebali izbjegavati.

Važno je učiniti sigurnim prostor u kojem boravite, a zbog čega je dobro biti upoznat s osnovnim pravilima koja će vam to omogućiti. Želite li znati kako zaštititi dijete, ali i sebe, potrebno je provjeriti koja su opasna sredstva za čišćenje.

Neke se opasnosti skrivaju u sredstvima koja pomažu ukloniti nečistoće, ali mogu biti opasna zbog kemijskih svojstava.

Dobro je znati da svi proizvodi koji su namijenjenu održavanju stana ili kuće, a koji sadrže alkohol, mogu biti opasni jer su lako zapaljivi i mogu izazvati požar. Na popisu opasnih proizvoda nalaze se i sredstva namijenjena za čišćenje pećnice.

U takvim se proizvodima nalaze nagrizajuće tvari koje ne bi smjele doći u kontakt s rukama jer bi mogle uzrokovati iritaciju. Neki od njih ispuštaju pare što bi moglo dovesti do problema s dišnim sustavom te naštetiti plućima.

Nagrizajuća sredstva mogu biti opasna za oči, a ako nemate izbora i morate ih koristiti, bilo bi najbolje staviti zaštitne naočale te gumene rukavice. I najmanji propust prilikom čišćenja i nepažnja prilikom rukovanja određenim tekućinama, može dovesti do oštećenja oka.

Među opasnim preparatima našli su se kemijski proizvodi za borbu protiv insekata, koji isto tako mogu biti opasni za zdravlje, a posebno ako se raspršuju po sobama gdje najviše boravite. Zbog toga je najbolje rješenje odlučiti se za prirodne metode uz pomoć kojih ćete se lakše riješiti kukaca.

Boje za ličenje na osnovi vode nisu štetne, za razliku od lakova i boja oštra mirisa koji su bazirani na otapalima. Odlučite li koristiti takve boje, bilo bi najbolje nekoliko dana provjetravati prostorije u kojima ste bojali zidove. Zbog toga se takvi poslovi rade u vrijeme kad su temperature dovoljno visoke da možete bez problema otvoriti prozore.

Ako želite izbjeći jaka sredstva za pranje kuhinjskih elemenata kao i ostalog namještaja, najbolje je redovito čistiti kako se prljavština ne bi stvrdnula. Tako ćete lakše očistiti određenu površinu, nećete se puno namučiti i neće biti potrebe za kemijskim preparatima koji nikako nisu dobri za zdravlje.

Osjećajte se sigurno u svoja četiri zida i ne dozvolite da na prvi pogled bezazlene stvari postanu nešto zbog čega ćete ispaštati i ugroziti sigurnost svih članova obitelji.

Autor: S.Š., Foto: Shane White/Shutterstock