Omišalj, naselje na brežuljku

brodice u marini
Brodice u marini, Foto: Arek N./Wikimedia

Pored Malinske na sjeverozapadnom dijeli otoka Krka smjestilo se još jedno turističko naselje koje svojim čarima već dulje vrijeme privlači goste iz svih krajeva ne samo Hrvatske nego i Europe. Omišalj je općina u Hrvatskoj koja se nalazi u Primorsko – goranskoj županiji. Kao mjesto spominje se u 12. stoljeću kao “Castri musculi”, što znači da ima predhistorijske temelje. Njegov se razvoj prati od liburnijskih i rimskih vremena, pa preko krčkih knezova Frankopana do danas.

Još od 11. stoljeća radi se o važnom središtu pismenosti i glagoljaštva gdje prvi pisani spomenici potječu iz 12. stoljeća. Zanimljivo je spomenuti i njegov položaj na strmoj stijeni odakle imamo dojam kao da dominira okolnim prostorom Kvarnera, zbog čega je sigurno imao veliku ulogu nekada davno u prošlosti.

Omišalj je zapravo jedino naselje koje se u Riječkom zaljevu vidi sa svih strana. Na suprotnoj obali poluotoka Ert u rimsko je doba najvjerojatnije bio podignut Fulfinium, uz Kurikum tada drugo važno otočno naselje za koje se smatra da je nestalo u doba raspadanja Rimskog Carstva. Kao jedno od nastarijih naselja na otoku, Omišalj je postao važno glagoljaško i kulturno središte.

Odlučite li se na dolazak, sigurno će vam se svidjeti zavojite kamene uličice stare gradske jezgre te poprilično zbijeni nizovi kuća, što u sebi čuvaju dragocjenu kulturnu i povijesnu baštinu. Ako želite malo bolje upoznati povijest tada trebate posjetiti Lapidarij poznatiji kao mala zbirka kamenih spomenika koja pruža kompletan pogled u povijest Omišlja.

Zanimljiva manifestacija održava se svako ljeto, a smatramo da je velika stvar prisustvovati takvom nečem, prije svega jer se događa uoči katoličkog blagdana Velike Gospe kada se odvija “Stomorina”, poznata kao ples mladića i djevojaka koji na gradskom trgu podižu “bandiru” na čijem se vrhu nalazi kruna.

Omišalj je naselje smješteno na brežuljku nad morem iznad prostranog Omišaljskog zaljeva koji je dobro zaštićen od svih vjetrova. Glavni dio gospodarstva čine je poljodjelstvo, ribarstvo, kemijska industrija i turizam. U Omišaljskom zaljevu je poznati tankerski terminal. Kraj Omišlja se nalazi Zračna luka.

Odlučite li se na dolazak vjerujemo kako ćete se vratiti još jednom, barem da još malo doživite povijest i osjetite duh nekadašnjih vremena, kako se nekad živjelo.

Autor: S.Š. Foto: Arek N./Wikimedia