Okolica Istarskih toplica

okolica toplica

Istra je poseban dio Hrvatske i regija koja nudi mnogo toga, od čudesne prirode, bogatog biljnog i životinjskog svijeta, velikog broja znamenitosti, vrhuskih delicija, najboljih vina i prekrasne obale. Teško je izdvojiti koji dio Istre više privlači. Ali to i nije toliko važno jer svatko je pronašao svoj omiljeni kutak. Istarske toplice su još jedan dio bogatog paketa Istre koji se ne propušta, kako zbog prekrasne prirode koja okružuje toplice tako i zbog bogate ponude.

Toplice u Istri predstavljaju termalno lječilište smješteno u središnjem dijelu Istre. Toplice se nalaze na 11 km udaljenosti od mjesta Livade i 11 km jugozapadno od Buzeta, u kanjonu rijeke Mirne okružene bujnim raslinjem. Toplice okružuje čuvena Motovunska šuma s velikom površinom hrastove šume.

Okolica Istarskih toplica je zaista čudesna i prekrasna. Njezina ljepota leži najviše u blizini Motovunske šume koja se već preko 2.000 godine smatra prirodnom posebnošću ne samo Istre nego i cijelog primorja.

Šuma se nekada prostirala na mnogo više površine nego danas, ali unatoč tome ona zauzima oko 1.000 hektara uz rijeku Mirnu zbog čega se razlikuje od ostalih šuma u okolici.

Motovunsku šumu mnogi vide kao scenografiju iz filmova o vilama i vilenjacima, dok gurmani i najbolji kuhari te ostali stručnjaci ovdje primjećuju samo jedno, a to su tartufi.

Upravo je ova šuma poznata kao nalazište podzemne i skupocjene gljive koju mnogi doživljavaju kao vrhunski prilog mnogim jelima. Svi specijaliteti napravljeni od tartufa smatraju se rajem za svačije nepce. U neposrednoj blizini toplica nalazi se i Kapela Majke Božje gdje vjernici mogu pronaći duhovno ispunjenje.

Istarske toplice su kao stvorene za aktivan oblik godišnjeg odmora gdje možete uživati u bogatoj rekreacijskoj ponudi vozeći biciklo, igrajući stolni tenis, mini-golf te veliki i mali nogomet.

Okolica Istarskih toplica poznata je po vrhunskim bijelim tartufima gdje je pronađen najveći tartuf na svijetu. Brojne konobe u ovom kraju daju vam priliku da okusite najbolja jela uz vrhunska vina. Okolica toplica je zaista bogata sadržajem gdje će svatko pronaći ono što ga zanima.

Autor: S.Š., Foto: Rabko/Wikimedia