Održavanje zdravlja nogu

održavanje zdravlja nogu

Ne treba posebno naglašavati koliko su noge važne i što njihovo zdravlje znači za svakog pojedinca. Na zdravlje nogu može više toga utjecati, a osim genetike, ciruklacije i hormona, postoje i drugi načini s kojima svaki čovjek može doprinijeti za bolje zdravlju nogu.

Bez obzira što genetika igra veliku ulogu i ako u obitelji već postoje problemi s venama i cirkulacijom, svatko ako odluči na vrijeme može poboljšati kvalitetu življenja, tako što će se okreti korisnim aktivnostima s kojima će se bolje osjećati.

Održavanje zdravlja nogu je važno i moguće je na nekoliko načina. Ono što se savjetuje da se nose cipele odgovarajućeg broja i zbog toga ih je najbolje kupovati u drugom dijelu dana kada su noge natečene.

Čarape za vene su koristan dodatak u kućnoj ljekarni ne samo za one koji imaju problem s venama, nego i za sve ostale jer se radi o tome da upravo te čarape pomažu poboljšati krvotok i daju više energije i kisika mišićima. Te bi čarape trebalo nositi tijekom dana.

Za bolju prokrvljenost važno je povremeno masirati noge. Ako nemate snage ili mislite da niste dovoljno spremni za takvo nešto, savjetuju se posjeti salonima u kojima rade profesionalni maseri, koji će vam pomoći odagnati probleme na nogama

Ne treba zaboraviti na zdravlje noktiju koje treba redovito i ravno rezati kako ne bi došlo do urastanja noktiju. To kasnije može biti veliki problem kojeg ćete se teško riješiti.

Koliko je važno održavati higijenu na noktima ruke tako je potrebno voditi računa i o nožnim prstima, pa i o peti. Nije ljeto jedino vrijeme u godini kada treba više poraditi na njezi kože stopala. To bi trebalo činiti tijekom cijele godine.

Uključuje li vaš posao sjedenje preko sedam sati savjetuje se držati noge jedne pored druge, a ne prekrižene. Tako se izbjegava stezanje kapilara i nakupljanje tekućine.

Savjetuje se tuširanje toplom vodom, ne vrućom, a pogotovo ne tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada treba izbjegavati najtopliji dio dana.

Važno je pratiti svoje zdravlje i na znak boli u određenom dijelu tijela odmah reagirati, tako i ako se radi o nogama jer može biti znak istegnuća od prije ili početak problema s venama. Pravovremeno reagiranje skraćuje vrijeme liječenja.

Autor: S.Š., Foto: Viachaslau Kraskouski/Shutterstock