Održavanje zavjesa

stan zavjese

Zavjese osim funkcionalne uloge imaju i dekorativne, tako da uvijek moramo paziti da su nam čiste i mirisne. Inače moguu povariti ugođaj cijele prostorije u kojoj se nalaze.

Koliko često biste trebali prati zavjese ovisi o tome gdje živite. Ukoliko ste okruženi zelenilom i u vašoj kući se ne puši, u tom slučaju je dovoljno prati zavjese dva puta godišnje. No, u gradu i k tome u stanu u kojem se puši, zavjese valja prati mnogo češće, možda čak i svaki mjesec.

Zavjese se zahvaljujući sve praktičnijim materijalima od kojih se rade, sve lakše peru i održavaju. Možemo ih slobodno oprati u perilici rublja, na programu za osjetljivu robu, na temperaturi do najviše 30 stupnjeva.

Ukoliko se pak odlučimo za ručno pranje, potrebno ih je najprije isprati u vodi kako bi izišla najgora prljavština, te ih zatim oprati u otopini od sredstva za pranje vune. Poželjno je da to radimo u hladnoj vodi jer u slučaju sintetskih zavjesa, pranje u toploj vodi bi ih moglo požutjeti.

Posljednja voda u kojoj peremo zavjese neka bude bogata omekšivačem kako bi naše zavjese što ljepše mirisale i što duže održale svježinu.

Hoćemo li prati zavjese u perilici ili ručno, ovisi o nama. Ipak, za velike zavjese preporučuje se ručno pranje kako ih perilica ne bi jako izgužvala, što bimo mogli ispraviti tek mukotrpnim i dugotrajnim glačanjem. Stoga, da bi to izbjegli, duge zavjese perimo ručno!

Oprane zavjese se izvade iz perilice ili iz vode odmah nakon što su oprane, kako se ne bi bezrazložno gužvale, te prvo ostavimo da se ocijede od viška vode. Nakon toga ih možemo staviti na otvoreno, ali pripazite da se ne osuše do kraja.

Zavjese se vraćaju na mjesto još vlažne, a ako je njihovo mjesto u blizini grijalice ili radijatore, potrebno ih je isključiti jer bi se mogli dogoditi da sa zavjesa kaplje voda s obzirom da još nisu suhe. Što se tiče sintetskih zavjesa, njima prijeti i opasnost da će požutjeti, ukoliko ih ostavimo sušiti u blizini grijanja.

Autor: Tajana, Foto: AlexRoz/Shutterstock