Održavanje srebrnine

Održavanje srebrnine, Foto: Diego Cervo/Shutterstock

Bilo da ste od bogatih predaka naslijedili prekrasan set srebrnine ili ste sami ljubitelj ovakvih predmeta, sigurno vam pomisao na samo čišćenje ne izaziva tako pozitivne rekcije. Obzirom da je srebro izrazito reaktivno sa sumporom koji se nalazi u zraku, potrebno ga je puno češće čistiti i održavati od ostalih metala.

Srebrninu je potrebno skladištiti i čuvati na suhom mjestu. Stavite li ju na mjesto u kojem prevladava vlaga morat ćete često posezati za krpom. Stručnjaci preporučaju da se ladica u kojoj se drži srebrnina obloži baršunom kako bi se smanjila oksidacija srebra. U ladicu slobodno dodajte malo aluminijske folije ili krede koja će pomoći u održavanju.

Imate li srebrni pribor za jelo koji je s vrmenom potamnio, stavite ga u plastičnu posudu, dodajte malo soli i sode bikarbone te praška za pecivo te sve to prelijte kipućom vodom. Pribor ostavite u otopini minimalno pola sata, a nakon što ga izvadite i osušite, ulaštite ga krpom.

Ukoliko vam je srebri predmet jako pocrnio pokušajte crnilo ukloniti amonijakovom otopinom, dok veće površine možete tretirati i kombinacijom octa, krede i alkohola. Ova smjesa će sigurno rezultirati visokim sjajem.

Zanimljiv je podatak da će srebrni pribor za jelo odmah pocrniti ukoliko dođe u kontakt sa jajem, brokulom ili ribom. U tom slučaju srebrninu operite odmah nakon korištenja. Nakupi li vam se crnina na posudama za čaj, preko noći mozete unutra staviti vodu sa otopljenim natrijevim karbonatom. Ostavite preko noći da stoji, a ujutro dobro isperite.

Slična je situacija i sa nakitom napravljenim od srebra. Ukoliko su vam drage naušnice ili ogrlica poprimile zelenu patinu, možete je ukloniti smjesom soli i s malo amonijakove otopine.

Autor: M.T., Foto: Diego Cervo/Shutterstock