Održavanje nakita

Nakit, Foto: Kzenon/Shutterstock

Nakon što se nakit nosi određeno vrijeme, prirodna ulja s kože, vanjski uvjeti i korozija počinju smanjivati sjaj vašeg nakita. Postoji nekoliko jednostavnih načina kojima se može vaš nakit dobro očistiti. Sredstva i načini čišćenja uglavnom ovise o materijalu od kojeg je nakit napravljen.

Kako biste očisti zlatni nakit u malu posudu ulijte tople vode i dodajte par kapi sredstva za čišćenje suđa. Ostavite zlato da se natapa oko 15-ak minuta. Nakon toga izvadite nakit i nježno trljajte, najbolje četkicom za zube. Sve isperite ponovno toplom vodom i osušite suhom krpom.

Dijamantima vratite sjaj tako da ih namočite 20 minuta u kombinaciju vode i amonijaka (1/4 šalice). Nakon što otopina odradi svoje, četkicom za zube lagano skinite slojeve prljavštine. Obratite pozornost na male prostore koje su skriveni. isperite toplom vodom i pobrišite ručnikom ilili suhom krpom. Ovakvo čišćenje se preporuča i za one dijamante koji su u kombinaciji sa platinom.

Čišćenje bisera se ponešto razlikuje od čišćenja zlata i dijamanata. Svaki biser posebno očistite vatom koju prethodno umočite u otopinu vode i malo deterdženta za suđe. Nemoje ih sušiti ručno, već ih ostavite preko noći da se samo osuše.

Srebro je jako osjetljivo na stvaranje naslaga, pogotovo ono srebro koje je u vlažnim klimama. Ukoliko živite u vlažnom području srebro ćete morati čistiti češće. Za srebrninu postoje razna sredstva za čišćenje poput raznih pasta, ali i krpica namijenjenih za čišćenje srebrnine.

Antikni i delikatni nakit ne preporučamo da čistite sami kod kuće. Ovakav nakit povjerite nekom stručnjaku za nakit ili zlataru. Ovi profesionalci imaju razne metode kojima profesionalno čiste nakit.

Autor: M.T., Foto: Kzenon/Shutterstock