Odnos između braće

odnos brata

Koliko god da se često čuje ona rečenica da je normalno da se braća tuku, toliko često i roditeljima jedino pada na pamet pitanje, da li to stvarno mora biti tako ili im roditelji mogu pomoći da postanu bolji. U nastavku vam donosimo par savjeta kako možete popraviti odnos između svoje djece.

Braća se najčešće tuku jer previše vremena provode zajedno. Pa čak i da se slažu, svatko od njih treba dio dana kada će imati vrijeme samo za sebe. Ukoliko borave doma tokom cijelog dana, napravite im raspored, da se primjerice ujutro igraju, a popodne svatko od njih ima svoj mir i svoje vrijeme za raditi što želi. To je jako korisno pravilo za kontrolu, pa bi ga bilo dobro uvesti u život braće.

Koliko god je lijepo da vaše djeca imaju svoje najbolje prijatelje, pokušajte ih krož život učiti, i to od najranije dobi, da su si ona međusobno najbolji prijatelji. Neka riječ najbolji prijatelji bude sačuvana za obitelj, jer će im to donijeti dugoročne rezultate u životu.

Svako dijete ima svoj karakter, koji je u skladu s njegovim godinama, a vi koliko god djece imali, trebate cijeniti karakter svakog svog djeteta. Starije djete uvijek ima najveća očekivanja, i često je najodgovornije, na vama je da cijenite taj njegov karakter. Srednje dijete je uvijek mirotvorac, a najmlađe ima crtu bebe u sebe. Što prije svi shvate da je svačija crta njegova karakteristika koja je važna kako bi obitelj bila potpuna, svi će se osjećati korisnijima i priznatijima.

Ukoliko želite doći do cilja, prestanite izgovarati rečenicu da dijete treba biti pristojnije i da prestane sa svojim ponašanjem. Svako dijete treba svoga brata ili sestru doživjeti kao osobu koja zaslužuje njegovu ljubav i pažnju. Stoga svoje dijete zamolite da pokaže ljubaznost prema bratu ili sestri, na deset načina. Nakon pokazivanja ljubavi, pričajte sa svojim djetetom kako se osjećalo kada je iskazivalo ljubav. Kada osjete taj dobar osjećaj davanja ljubavi, zapamtiti će to kao nešto dobro i početi će to prakticirati u svakodnevnom životu.

Neka vaša djeca imaju prijatelja za igru, kojeg će s vremena na vrijeme pozvati doma na igranje. Za djecu nije dobro da se igraju samo sa svojom braćom. No uvijek postavite pravila, da kada dođe prijatelj svi se moraju zajedno igrati, te se drugo dijete ne smije isključivati iz igre, pogotovo ne na grub i ružan način. Na taj način razvijaju se vještine u tri igre, igra sa prijateljem i bratom, igra sa prijateljem i samostalna igra.

Autor: A.Z., Foto: Nils Z/Shutterstock