Odlazak djeteta u vrtić

djeca u vrticu

Dobili ste dijete, vaš partner radi i vrijeme je da se vi vratite na posao. Bake i djedovi vam nisu blizu, a ne možete neprestano ostavljati susjedi dijete da ga pripazi tih nekoliko sati kada ste odsutni. Ako ste se tek vratili na puno radno vrijeme i nema vam tko pričuvati dijete, svakako je vrtić bolja opcija od dadilje i dobar je za socijalizaciju vašeg djeteta.

Ovo može biti ugodno, no i neugodno iskustvo za vas i vaše dijete, a sve ovisi o njegovom temperamentu. Ako je vaše dijete i inače društveno, puna prostorija druge djece bi ga mogla razveseliti, no ako je sramežljiv i povučen vjerojatno će teško podnositi da ga ostavljate s ljudima koje ne poznaje pa se morate pripremiti na suze, grljenje i moljenje.

Kako biste smanjili šanse za ovakav scenarij, povedite dijete u posjetu vrtiću nekoliko dana prije nego krene u vrtić. Neka vidi tetu koja će se brinuti za njega i ako može, neka upozna djecu koja će biti s njim u grupi. Bez obzira na ovo upoznavanje, suza bi moglo biti prvi dan, a čak i prvih nekoliko dana pa ostanite malo u vrtiću, a svoj ostanak skraćujte svaki dan. Ubrzo će se dijete prilagoditi. Obzirom ad se dijete do sada nije odvajalo od vas, ovaj prijelaz mu može teško pasti.

Kako bi povezao ovo novo mjesto sa ugodnim osjećajima ponesite neki predmet od kuće koji iznimno voli. To može biti neka dekica, plišana igračka ili potpuno nasumični predmet koji se djetetu sviđa, recimo figurica ili knjižica. Dijete će vas pokušati zadržati, ali ne dozvolite da vas natjera da se osjećate krivima i ne zadržavajte se predugo.

Nemojte raditi greške, pa se vraćati po njega prije nego trebate krenuti kući. Ne brinite, dijete će se veoma brzo naviknuti se na svoju ulogu “neovisne” male osobe i sprijateljit će se sa drugom djecom iz grupe. Znamo da je teško prepustiti brigu o djetetu nekom drugom jer vi ipak znate najbolje, ali bitno je upisati ga u dobar vrtić gdje radi kvalificirano i ljubazno osoblje i razloga za brigu nema.

Autor: S. G., Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock