Odlazak djeteta u jaslice

djeca se igraju
Djeca se igraju, Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock

Nakon što ste imali relativno kratko vrijeme za uživanje sa svojim djetetom kod kuće, vrijeme je da se vratite na posao, a dijete prepustite u ruke odgojitelja u jaslicama. Nastupa poprilično težak trenutak ne samo za vas, nego i za dijete koje će doživjeti malo veći šok, budući da nastupa sasvim nešto novo za razliku od onog na što je naviknulo.

Radi se o tome da velik dio djece prolazi kroz određenu krizu jer se suočava s nečim novim i nepoznatim, odnosno sa novom sredinom bez blizine roditelja. To je razdoblje prilagodbe i jako je bitno da mu roditelji u tom periodu pruže potrebno razumijevanje, pažnju, nježnost i prije svega strpljenje.

Proces prilagodbe različit je kod svakog djeteta, kod nekih traje duže dok kod nekih kraće, a u tom periodu pomaže i odgojitelj koji će se potruditi kako bi se vaše dijete osjećalo prihvaćenim i voljenim u svojoj skupini. Znači bitno je uspostaviti suradnju između odgojitelja i roditelja kako bi dijete najmanje moguće osjetilo nešto novo u svom životu.

U tom se periodu preporuča da jedan od roditelja uzme tjedan dana prilagodbe, odnosno da prvi dan ide s djetetom i bude s njim, drugi dan ga ostavi samog sat vremena. Treći dan malo duže i tako postepeno dolazite do cjelodnevnog boravka u jaslicama s drugom djecom. Bitno je napomenuti da dijete bude cijepljeno prije nego krene u jaslice, budući da će se susresti s mnogo druge djece i tako pokupiti neku od bolesti.

Problem nove situacije za dijete obično je trenutak hranjenja i spavanja, jer se kod kuće radilo po sasvim drugačijem principu kada se sve u kući podređivalo njegovim potrebama, dok je u jaslicama to ipak malo teže obzirom na drugu djecu. Znači dolazi do remećenja neke vrste rituala i dijete se vjerojatno po prvi puta mora prilagoditi novoj situaciji.

Što se tiče odlazaka u jaslice, veći dio djece neće raditi probleme barem u početku, jer će ih tada zainteresirati nove igračke koje im stoje na raspolaganju. Međutim nakon par dana kad shvate da i dalje moraju ići na mjesto gdje se ne osjećaju domaće, nastaje problem.

Ne žele ići i u početku rade scene, koje se naravno s vremenom smanjuju. Najteži trenutak za roditelja i njegovo dijete je prvi trenutak rastanka u vrtiću kada dijete počne neutješno plakati. No to traje kratko nakon čega se umiri.

Radi se o vrlo teškom periodu za cijelu obitelj, a koje vrlo brzo postane dio svakodnevnice, jer dijete nakon nekog vremena više ne radi probleme oko odlaska u vrtić.

Autor: S.Š.  Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock