Odabir vjenčanice

vjenčanica

Vjenčanje je dan koji čak i one od nas koje govore kako se nikada neće udavati uvijek imaju na umu nagdje u pozadini. Gotovo je nemoguće ne razmišljati o tome. Sve želimo doći u doba života kada se osjećamo dovoljno samopouzdano i sretno, zaljubljeno u život toliko da ga želimo podijeliti s nekim i učiniti tu vezu službenom.

Ako je čovjek pravi, vjenčanje će biti jedna od najljepših uspomena našega života koja se može mjeriti s malo toga. Tijekom godina, kroz dobre i loše trenutke, biti će baza kojoj ćemo se često vraćati, sidro koje smo bacili i počeli graditi zajednički život.

Stoga je iznimno bitna dobra organizacija da ne bi bilo neočekivanih iznenađenja ili propusta. Jedna od najvećih muka svake mladenke upravo je odabir prave vjenčanice, po mnogimna najvažnije haljina koju ćete nositi. Bez pritiska dame. Traženje upravo one koja čeka samo vas može potrajati mjesecima i zahtjeva planiranje i pouzdanog prijatelja koji će iskreno reći što valja ili ne valja.

Naša tijela i ukusi nevjerojatno se razlikuju i stoga je teško generalizirati o pravom odabiru ali možemo vam pokušati dati neke smjernice kojima ćete izbjeći mini krize, frustracije i beskonačno lutanje po salonima vjenčanica.

Dakle prva stvar koju trebate odrediti je koji ste tip osobe. Želite li veliku tradicionalnu vjenčanicu koja nalikuje krinolini ili više minimalistički pristup, nešto čišćih linija i elegantnije. Svakako razmislite o boji koju želite. Kada kažemo da je vjenčanica bijela to jest i nije istina.

Postoji mnogo nijansi bijele. Ljuska jajeta, šampanjac, bež, staro zlato, hladniji tonovi plave ili srebrne. Provjerite pašu li vam više toplije ili hladnije nijanse. To možete učiniti jednostavnim testom. Sravite kraj lica plavi šal i zatim narančasti. Ako vam bolje pristaje plavi pogoduju vam hladnije nijanse, ako se radi o narančastom bolje će vam odgovrati topliji tonovi.

Prije početka potrage uvijek prelistajte nekoliko magazina kako biste dobili bolju sliku o onome što vam se sviđa. Jasno odredite budžet kako se ne bi dogodilo da zaglavite u preskupoj cjernovnoj kategoriji i žalite za vjenčanicom koja vam je izvan dosaega. Nakon nje ni jedna više neće biti dovoljno dobra.

Povedite sa sobom pouzdanu osobu. Mama, kuma ili prijateljica najbolji su izbor. Naglasite kako ne želite laskanje nego iskrenu procjenu svake pojedine haljine. Možda bi mama ovdje bila najbolji izbor, pod uvijetom da se vaši ukusi ne razlikuju previše. Ne žurite kada se jednom nađete u salonu. Sat vremena je minimalno koliko biste trebali provesti tamo kako bi mogli donjeti odluku sviđa li vam se nešto doista ili ne.

Ako ne možete odlučiti ponesite fotooaparat i poslikajte se u raznim vjenčanicama kako biste mogli kod kuće još jednom razmotriti svaku haljinu. Sjećanje može varati ali fotografija ne. Razmislite i o odabiru donjeg rublja jer ono uvelike može promjeniti izgled vjenčanice. Ako već posjedujete rublje koje ćete nositi na vjančanje ili sličan model ponesite ga i na isprobavanje vjenčanice.

I najbolji savjet koji možemo ponuditi je nikada, ali baš nikada, ne kupujte vjenčanicu u koju ne stanete ili koja vam je tijesna jer planirate skinuti nekoliko kilograma do vjenčanja. Kupite haljinu koja vam pristaje sada. Ako i skinete nekoliko kilograma lakše ju je mrvicu suziti nego premalenu proširivati.

Nadamo se da su vam savjeti barem malo pomogli kako biste mirno proplovili ovo burno razdoblje prije no što izgovorite sudbonosno “Da!”. Naposlijetku ništa od svega neće biti bitno, ni cvijeće, ni haljina, ni glazba. Biti će bitna žena u haljini koja stoji pred olatarom i izgovara zavjete i muškarac koji stoji pokraj nje. Želimo vam sreću.

Autor:L.K., Foto: Grekov’s/Shutterstock