Odabir sunčanih naočala

sunčane naočale

Kada se odlučite za kupnju pravih sunčanih naočala koje se prodaju uz certifikat trebate obratiti pažnju na neke detalje, kako bi sigurno odabrale kvalitetne naočale. U nastavku vam donosimo neke od savjeta koji će vam olakšati kupnju naočala.

Polarizirane sunčane naočale su naočale čije leće smanjuju odbljesak sunca na drugim površinama, poput odbljeska sunca na vodi ili u staklu.

Leće sunčanih naočala trebaju biti kvalitetno polirane i izrađene, a to možete provjeriti tako da isprobate naočale, pa na jednu stranu stavite ruku, a onda sa drugim otkrivenim okom gledate u neku točku, te pomičete glavu lijevo, desno, gore i dolje. Ako točka u koju gledate pri svakom pokretu ostane ista i u istoj liniji, znači da su leće naočala kvalitetne.

Kupujte naočale koje u sebi imaju filter za ultraljubičaste zrake. Kako bi izbjegli opasnost širenja zjenica, te izlaganja oči opasnom UV zračenju, kupujte naočale koje ne zadržavaju UV-A i UV-B zrake.

Uz naočale uvijek treba stajati certifikat, na kojem piše od kojeg UV zračenja štite naočale, te koji im je postotak zaštite od štetnog UV zračenja. Prilikom odabira oblika naočala, imajte na umu da zakrivljene naočale dodatno štite od UV zraka, jer oko štite sa strane.

Tamne leće na naočalama ne znače i dobru zaštitu od UV zračenja. Prije odabira stakla na naočala, prvo pogledajte oznake koje dokazuju kakvo je zaštitno djelovanje odabranih stakla i naočala.

Oštećenja na rožnici oka uvelike može uzrokovati refleksija sunčevih zraka, do čega dolazi ako vam oči nisu adekvatno zaštićene. UV zrake uzrokuju opekotine na površini oka, koje se najčešće javljaju kod na moru i snijegu, kada se sunčeve zrake reflektiraju od površine mora i snijega. Prilikom boravka na moru preporuča se nošenje naočala sa polariziranim i antireflektivnim lećama, jer one 100% blokiraju UV zrake.

Tamnije leće ne znače i sigurnije leće, koje sigurno štite od UV zračenja. Tamnije leće više odgovaraju oku u ljetnim mjesecima, kada je sunce jače, a u zimskim mjesecima više odgovaraju naočale sa svjetlijim lećama, kada UV zrake prodiru čak i kroz oblake.

Postoje tri kategorije sunčanih naočala, a dijele se na kategoriju 2, 3 i 4. Naočale kategorije 2 imaju zatamnjenost 37 do 82 % i pogodne su za srednju jačinu sunca, naočale kategorije 3 imaju zatamnjenost 82 do 92 %, te su pogodne za jako sunce, i naočale kategorije 4 imaju zatamnjenost od 92 do 97 %, pa se preporučaju za snijeg, vodu i planine, no ne preporučaju se u vožnji automobila.

Prilikom odabira sunčanih naočala veliku ulogu igra i cijena naočala, koja govori o kvaliteti okvira i naočalne leće. Uvijek dajte prednost onim naočalama, koje imaju 100 % UV zaštitu, te koje se prodaju u ovlaštenim optikama.

U sunčanim razdobljima se preporučaju nositi naočale sa lećama koje sadrže 70 do 90 % zatamnjenosti, zbog adekvatne zaštite od refleksije i sunčeve svjetlosti, te polarizirane.

Koje god naočale odabrali, ne gledajte ravno u sunce, jer makar imali i najbolje naočale, gledanje u sunce može oštetiti vaše oko. Koju boju leća ćete odabrati, ovisi samo o vašem ukusu, najvažnije je da 100 % štite od UV zraćenja!

Autor: A.Z., Foto:GTeam/Shutterstock