Odabir podnih obloga

podne obloge

U današnje vrijeme izbor podnih obloga je doista neograničen i to vrijedi za svaku prostoriju vašeg doma, no ipak, navike i praksa dijele doma na tri velika područja.To su prilazni prostori i predvorja, zatim radni prostori i prostori za odmaranje.

Prilazni prostori i stubišta trebaju podlogu koja dobro podnosi veliku prometnost i blatnjavost. Tamo treba postavljati vodootporne materijale koje možete lako čistiti. Vinilne pločice i obloge, zaštićeni parketi, laminati, keramičke ili klinker pločice. Na stubišta je dobro postaviti sagove sa kratkim nitima, izdržljivog materijala jer su oni najsigurniji.

Kuhinje i kupaonice trebaju trajnu podnu oblogu koja je vodootporna i lako se čisti. Popularan izbor za njih su vinilne podloge i keramičke pločice. Za kupaonice je odlično zaštićeno pluto i jako je ugodno pod nogama. Za one koji više vole sagove, postoje i odlični kuhinjski sagovi koji se lako održavaju. I za kupaonice postoje vodootporni sagovi za one koji vole više vole takve podne obloge.

Dnevni boravci, blagovaonice i spavaće sobe najčešće su pokriveni sagom koji ide od zida do zida. Kada kupujete sag za dnevni boravak, nemojte štedjeti. On se zbog stalnog korištenja lako haba pa je bitno da bude dobre kvalitete. Nešto manje otporne tipove sagova možete izabrati za spavaću sobu.

Ovisno o uređenju doma, postoje i alternative za sagove. Mogu se staviti izbrušene i zaštićene daščane podne obloge, na njih se stave razbacane i debele vunene prostirke ili se može staviti parket na kojem se nalazi lijepo obrubljen lijepi sag. Za dječje sobe dobro prolaze plutene pločice i vinilne obloge.

Kod daščanog poda je zanimljivo što ga možete ukrasiti obrubnim dezenom koji je izrađen prema šabloni. Daščani pod se treba zaštititi s nekoliko slojeva kvalitetnog laka i tako ćete postići otporan završni premaz.

Ponovo je zaživio moderni ravni linoleum sa stiliziranim obrubima. Odličan je za kuhinje, predvora i radne sobe jer izgleda sofisticirano.

Autor: S. G., Foto: David Hilcher/Shutterstock