Odaberite namirnice koje će spriječiti bolesti srca

djevojka jede jabuku
Djevojka jede jabuku, Foto: Kzenon/Shutterstock

Ljudsko srce poznato je kao jak i izdržljiv organ no unatoč tome i ono isto tako ima svoje slabosti i slabe točke koje se mogu ozbiljno poremetiti ako se ne pazi. Srčane bolesti danas su sve učestalije. Postoji nekoliko oblika. Tako razlikujemo prolazne, kronične, postupne ili iznenadne te neugodne i smrtonosne oblike. Postoje znakovi prema kojima se možete ravnati.

Simptomi kao što je bol u prsima, osjećaj stezanja, oštra i probadajuća bol, ubrzano kucanje srca, otežano disanje, vrtoglavica, slabost i zadržavanje tekućine u nogama, trbuhu i gležnjevima i više su nego jasan pokazatelj kako nešto nije u redu i da treba otići liječniku.

Možete li vjerovati kako se rizik od oboljenja može itekako umanjiti ako obratite pozornost malo više na svoj način života. Nevjerojatna je činjenica kako konzumacija ribe jednom tjedno može spasiti život i spriječiti napadaj.

Pravilna i zdrava prehrana za zdravo srce podrazumijeva nekoliko namirnica. Među njima se nalazi losos koji poput ostale masne ribe sadrži omega-3 masne kiseline te spojeve poznate kao eikosapentaenska i dokosaheksaenska kiselina.

Ljekovite masti iz ribe zaista su potrebne i neophodne za zdravije srce. Upravo one pomažu stabilizirati srčani ritam kako bi se spriječila aritmija srca, smanjila razina kolesterola i triglicerida te upala u arterijama.

Bilo bi najbolje kada bi dvaput tjedno konzumirali od 250 do 375 grama masne ribe. Osim lososa birajte isto tako između skuše, srdele i tune.

Pored peraja koje život znače ne zaboravite na ljekovito maslinovo ulje i masline koji sadrže jednostruko nezasićene masti te antioksidanse polifenole. Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolji je odabir budući da prolazi kroz minimalan proces prerade.

Pokušajte količinu ograničiti na 2 do 3 žlice ulja ili 24 masline srednje veličine. Masline i maslinovo ulje moraju biti zamjena za masti koje ste dosada unosili, a ne dodatak. Orasi, bademi i kikiriki još su jedna vrsta namirnica. Vaš cilj je 30 g orašastog voća pet puta na tjedan.

Jabuke su voće koje obiluje antioksidansima, a što potiču jetru na uklanjanje štetnog LDL kolesterola iz krvi. Ti antioksidansi odgađaju razgradnju LDL kolesterola za 20 %. Neka vaš cilj budu dvije jabuke na dan.

Autor: S.Š. Foto: Kzenon/Shutterstock