Očuvajte zdravlje noktiju

lijepi nokti

Nokti predstavljaju vrlo osjetljivo područje na tijelu. Bez obzira što su tvrdi i čini se kako im se ništa ne može dogoditi, budući da se nalaze na vrhovima prstiju, podložni su raznim mehaničkim radnjama.

Svaka je žena sigurno jednom osjetila kako joj nokti nisu zdravi ili pucaju nakon pranja suđa, čišćenja kuće ili bilo koje druge radnje.

Ruke su osnovni alat pomoću kojeg funkcioniramo tijekom dana. Često ljudi u potpunosti zaborave voditi brigu o rukama, pa sukladno s tim i o noktima. Iako se danas živi užurbanim i stresnim životom, uzmite malo vremena, minimalno jednom tjedno, kako biste proučili u kojem se stanju nalaze vaši nokti, kakva im je struktura, boja i izgled.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta kako očuvati svoje nokte, a samim time i nositi ih prirodno. Prirodna boja nokta je ponekad idealno rješenje za neku odjevnu kombinaciju ili sveukupni izgled općenito.

Kako biste vaše nokte održali zdravima i elastičnima pijte mnogo tekućine tijekom dana. Osim vode, nokti bi vam bili zahvalni i kada biste u prehrani povećali dozu vitamina A, C, B12, cinka, kalcija i ostalih proteina. Zdravom prehranom ćete očuvati sjaj i zdravlje noktiju.

Kada perete suđe ili radite neke radnje koje uključuju vodu ili sredstva za čišćenje, nakon obavljenog posla posušite svoje ruke barem dvije minute. Isto ovo pravilo vrijedi za nokte na nogama. Ukoliko su vam nokti ili prsti vlažni, postoji veća mogućnost za stvaranjem gljivica.

Zapamtite, vaši nokti nisu alat. Izbjegavajte sve radnje u kojima biste koristili nokat za pomoć. Nemojte njima kopati, češati ili trgati. Na ovaj način će vaši nokti biti lomljivi i slabi. Poneki stručnjaci preporučaju da koristite i razne losione koji sadrže alkohol u sebi jer se njime nokti jačaju.

Ako krećete s nekim poslovima koji podrazumijevaju korištenje opasnih kemikalija ili jakih deterdženata, obavezno stavite rukavice na ruke.

U trgovinama potražite sredstva za čišćenje laka za nokte koji ne sadrže aceton u sebi. Također pokušajte na nokte umasirati neko ulje. Razna eterična ulja pomažu noktima, posebno kad se radi o elastičnosti i ne pucanju.

Autor: M.T., Foto: Lisa A/Shutterstock