Očistite svoj organizam

Sok od celera, Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Obzirom da je naš organizam iz dana u dan sve zasićenijim opasnim tvarima i otrovima, s vremena na vrijeme potrebno je provesti dobro čišćenje organizma. Životni tempo je sve ubrzaniji, mi nemamo previše vremena za pripremanje zdravih obroka, već jedemo ono što nam prvo dođe pod ruku, a to najčešće nije pretjerano zdravo.

Postoje mnogi simptomi koji nam ukazuju kako je potrebno učiniti detoksikaciju: česte glavobolje, loša probava, alergije, prekomjerena težina, depresija ili tjeskoba.

Detoksikacija je prirodni proces u kojem tijelo eliminira višak toksina, no u današnjem svijetu sve je više potaknuti organizam na detoksikaciju. Preporučljivo je napraviti jednu detoksikaciju organizma u godinu dana kako bismo poboljšali svoje zdravstveno stanje. Danas postoje mnogi programi koji propisuju koje namirnice konzumirati i koliko detoksikacija treba trajati. Mnoge poznate osobe koriste neke od oblika detoksikacije kako bi što bolje izgledale, bez obzira na svoje godine.

U programima čišćenja i detoksikacije ubrzava se i povećava otklanjanje otrova. No nije potrebno samo otpustiti otrove, već ih i neutralizirati. Kako bi program detoksikacije bio uspješan potrebno je da izbalansira otpuštanje i neutralizaciju toksina. Detoksikacije možemo razlikovati i po brzini obnove crijeva nakon detoksikacije. Postoje brojne vrste detoksikacija, a mi ćemo ovdje nabrojati njih nekoliko.

Post vodom se smatra jednim od najučinkovitijim i najjednostavnijim oblikom detoksikacije. kako se u organizam unosi samo voda, tkiva u krv otpušaju otove i sluz koja svakim danom postaje sve intenzivnija. Prije negoli se odlučite na post vodom, posavjetujte sesa liječnikom, jer ovaj post može imati i neke negativne posljedice na organizam.

Neki su programi čišćenja sastavljeni samo od konzumacije prirodnih sokova. Oni se pripremaju od svježe spravljenog voća ili povrća, a ovaj oblik detoksikacije je poprilično intenzivan. Sokovima osiguravamo unos hranjivih tvari, no kako bi detoksikacija bila što uspješnija potrebno je raspolagati znanjem o hranjivim tvarima, ali i uzimati nadomjestke minerala i biljne laksative.

Osim navedenih postoje još i neka nutritivna čišćenja koja su novost u svijetu, a piju se posebno pripravljeni frapei kojima se osigurava dovoljan unos svih potrebnih tvari. Eliminacijskom dijetom možete postepeno eliminirati namirnice koje ne odgovaraju vašem organizmu, a pokušajte i neki od ayurvedskih detoksikacijskih programa.

Autor: M.T., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock