Oči i vid – kako spriječiti probleme i zadržati zdravlje

Vid, Foto: ZF/Shutterstock

Oči su naš prozor u svijet, ali ponekad ne brinemo dovoljno o njima. Zbog današnjeg načina života često smo prisiljeni provoditi sate uz računalo, a onda u slobodno vrijeme koristimo i tablet ili smartphone, što izaziva umor u našim očima.

Pročitajte koje namirnice mogu biti korisne u sprječavanju problema i očuvanja zdravlja vaših očiju.

Tamno i lisnato povrće

Povećajte unos lisnatog povrća i povrća tamne boje poput špinata, kelja, patlidžana i brokule. Ovo povrće sadrži lutein i zeaksantin koji dokazano smanjuju rizik razvijanja očnih degeneracija. Potrudite se da vam se na vašem tanjuru gotovo svaki dan nađe nešto od ovog povrća.

Multivitamini

Jedno američko istraživanje pokazalo je da supstituti vitamina C i E, beta karotena, raznih minerala i cinka smanjuju rizik i usporavaju razvijanje očnih degeneracija, posebice kod pacijenata koji imaju veće predispozicije. Povećajte unos vitamina B6 i B12.

Riba

Tuna, losos, sardina i skuša bogate su omega-3 masnim kiselinama koje, osim pozitivnog utjecaja na srce i krvne žile, djeluju povoljno i na zdravlje naših očiju. Štite oči od pretjeranog sušenja, katarakte i makularne degeneracije. Ako niste ljubitelj ribe, potražite suplemente omega-3 masnih kiselina.

Mrkva

Kada pričamo o zdravlju očiju i našeg vida ne smijemo zaboraviti na moćnu mrkvu. Najbolji način da izvučete maksimum iz mrkve je da ju jedete svježu ili napravite salatu od mrkve.

Sjemenke suncokreta

Suncokretove sjemenke bogate su cinkom i vitaminom E te su također korisne u očuvanju zdravlja naših očiju.

Bobičasto i citrusno voće

Bobičasto voće te limun, grejp i naranče bogati su vitaminom C koji štiti od makularne degeneracije i katarakte.

Mahunarke

Mahunarke poput graha, leće i graška dobar su izvor cinka i flavonoida. Štite mrežnicu oka i umanjuju mogućnost nastanka katarakte i makularne degeneracije.

Cjelovite žitarice

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom također mogu pomoći smanjiti rizik od makularne degeneracije. Rafinirane ugljikohidrate zamijenite smeđom rižom i cjelovitim žitaricama koje sadržavaju cink, vitamin E i niacin, koji pomažu ukupnom zdravlju očiju.

Autor: A.V., Foto: ZF/Shutterstock