O čemu ovisi tjelesna težina

vilica i metar

Razmišljate li i vi o svojim kilogramima i kako ih se riješiti? Jeste li i vi jednom razmišljali o čemu sve ovisi tjelesna težina? Prema novijim podacima pokazalo se da ona nije produkt samo prehrane nego i drugih faktora. Pokazalo se da tjelesna težina može ovisiti i o faktorima na koje ne možete utjecati.

Svaki čovjek je za sebe, a postoje oni koji su mršavi i koji od rođenja nikada nisu imali problema s težinom. Postoje i oni koji su se oduvijek borili s viškom kilograma i nikada nisu mogli doći do željene težine unatoč raznima dijetama.

Tjelesna težina može ovisiti i o načinu života, koliko se krećete, kako jedete, kada jedete i o svemu ostalom, ali među najspominjanijim faktorima navodi se naslijeđe. Sve ono što ste naslijedili od svojih roditelja uvelike određuje kako će se oblikovati vaše tijelo i hoćete li biti u skupini mršavih, pretilih ili onih s normalnom kilažom.

Postoji način kako se u određenoj mjeri može kontrolirati metabolizam, ali nikada u potpunosti, jer priroda je ipak jača. Ako ste jedan od onih koji naginje debljanju, izbjegnite višak kilograma tako što ćete svoj život obogatiti vježbanjem te zdravom i redovitom prehranom.

Godine i način života su još jedan od faktora koji može odrediti i utjecati na nečiju težinu. Nije svejedno kako živite. Zdrave životne navike koje podrazumijevaju dovoljno kretanja i puno namirnica koje obiluju potrebnim sastojcima, karta su prema boljem izgledu bez obzira na ono što su vam vaši roditelji ostavili.

Tjelesna građa je još nešto o čemu može ovisiti tjelesna težina. Koliko ste puta čuli kako je netko drukčije građen i ima jače kosti? To su sve osobe koje imaju veću tjelesnu težinu, a zbog koje izgledaju debelo.

Hormoni isto mogu uzrokovati povećanje ili smanjenje tjelesne težine. Problem s težinom mogu uzrokovati i policistični jajnici te hormon štitnjače. Bez obzira koliko ovisili o faktorima na koje ne možete uvelike utjecati, važno je da ste poduzeli sve kako bi bili zadovoljni sa svojim izgledom.

Autor: S.Š., Foto: jcjgphotography/Shutterstock