Nutricionizam je znanost o prehrani

Nutricijska piramida, Foto: Bogdan Wankowicz/Shutterstock

Svi znamo da je nutricionizam znanost o prehrani. Ona proučava prehranu, posebice kako ona utječe na naše zdravlje. Nutricionisti su specijalizirani da objašnjavaju ljudima kako da shvate važnost prehrane i primjene određene naputke s ciljem poboljšanja zdravlja i kvalitete života.

Oni pomažu kako možete reguliranjem jelovnika regulirati tjelesnu težinu i rasteretiti organizam. Na individualnim se savjetovanjima radi poseban režim prehrane, sukladan spolu, dobi, psihičkim i fizičkim aktivnostima i sklonostima.

Važnost hrane i namirnica koje svakodnevno unosimo u organizam, ono je na što upozoravaju nutricionisti. Jedemo svakodnevno, nekoliko puta dnevno u organizam unosimo razne namirnice, no, obraćamo li pažnju na to da one iznutra djeluju na naš organizam, obnovu tkiva i općenito na to kako izgledamo ili kako se osjećamo?

Kada imamo na primjer crijevnu virozu, liječimo ju prehranom. Zašto ne bismo onda svakodnevno u organizam unosili hranjive namirnice kako bismo ojačali imunitet? Prehranom možemo i liječiti i spriječiti razne bolesti. Je li toliko teško učiniti nešto dobro za naš organizam?

Tijekom povijesti, bolesti su uglavnom liječene određenim namirnicama, tada su naravno, bile i druge prehrambene navike. Uz pravilne smjernice i savjete, svatko od nas može učiniti nešto korisno za sebe. Konzumiranjem određenih namirnica usporavamo ili ubrzavamo naš metabolizam. On je pak, između ostalog, zadužen za naše raspoloženje, kondiciju i zdravlje.

Manjak koncentracije na poslu, popodnevni umor, nervoza, nešto su što je uglavnom uvjetovano prehranom. Manjak dnevnih, potrebnih, hranjivih tvari možete nadomjestiti suplementima. Prije se naravno trebate savjetovati sa stručnom osobom. No, na svakome od nas je da odluči na koji će način svome tijelu i organizmu omogućiti ono što mu treba. Hoće li to biti prirodnim putem na način da promijenite prehrambene navike ili ćete izabrati ležerniji način, svakodnevni unos raznih tableta, na vama samima je da odlučite. Ne zaboravite da je vaše zdravlje u vašim rukama!

Foto: Bogdan Wankowicz/Shutterstock