Novi Vinodolski, rivijera

terasa uz more
Terasa uz more, Foto: Andrijbulba/Flickr

Kao što svi već znamo naša obala nudi toliko lijepih mjesta koje vrijedi vidjeti i u njima uživati, a tu naravno ubrajamo razne rivijere od kojih svaka nudi ono nešto. Među rivijere treba ubrojiti i onu koja se odnosi na područje koje gravitira prema Novom Vinodolskom, a tu ubrajamo mjesta kao što su Novi Vinodolski, Povile, Klenovica, Kozica, Sibinj, Krmpote i Ledenice. Za Novi Vinodolski ne treba posebno pisati, znamo da se radi o poprilično atraktivnoj lokaciji za ljetovanje koju svake godine odabire sve više ljudi.

Odlučite li se posjetiti ovu poznatu rivijeru, preporučamo da navratite do simpatičnog mjesta Klenovica, poznata kao malo mjesto koje je 15 km udaljeno od grada Senja, a najpoznatija je po 100 km dugom slabo naseljenom pojasu obale u podnožju Velebita.

Ima svega 352 stanovnika s velikim izborom sadržaja, pritom mislimo na restorane, kafiće, trgovine i ostale popratne sadržaje. Klenovica je mjesto u koje dolaze turisti koji se prije svega žele dobro odmoriti.

Rivijera Novi Vinodolski poznata je po svom čuvenom šetalištu uz koje se može vidjeti velik broj šljunčanih uvala i uređenih plaža, a proteže se dužinom sedam kilometara od turističkog naselja Zagori u smjeru Selca do rta sv. Marija Magdalena u Povilama.

Kreće se iz luke s Obale kneza Branimira u smjeru Povila, ili u smjeru Zagori. Za smjer Povile ide se uz Lučku kapetaniju, do rta Glavica u smjeru predjela Lukavice, Šetalištem kneza Domagoja.

Šetajući ovim dijelom naići ćete na prekrasne hotele Lišanj i San Marino poznate kao predstavnike secesijske arhitekture. Pored toga možete primjetiti poznati crnogorični park u kojem se nalazi spomen obilježje pjesniku Ivanu Mažuraniću, dok se na staroromaničkom toponimu Loparu nalaze ostaci kasnoantičke utvrde.

Također vam preporučamo šetnju do uvale Muroska te do naselja Povile, nekadašnje ledeničke luke u čijem su podmorju pronađene amfore te gdje se nalazi mala crkva sv. Magdalene. Možemo slobodno reći kako ovom šetnicom imate priliku vidjeti puno znamenitosti koje svjedoče o nekadašnjim vremenima.

Autor: S.Š. Foto: Andrijbulba/Flickr