Nordijsko hodanje sa štapovima

nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje usko je povezano s hodanjem. Ipak treba proći određeno vrijeme da bi se ono naučilo i svladalo. Takvo hodanje je noviji oblik rekreativne aktivnosti, a osim što aktivira noge, nordijsko hodanje zbog upotrebe štapova kod hodanja aktivira i mišiće ruku, ramena i leđa. Za tu vrstu hodanja bit će vam potrebni posebni štapovi koje možete nabaviti u trgovinama sportske opreme.

Nordijsko hodanje je u povijesti nastalo 1930. godine, a prvi put je predstavljeno kao sport 1997. godine u Finskoj. Nastalo je iz ideje nordijskog skijaškog trčanja koje je vrlo slično nordijskom hodanju zbog toga što se radi o vrlo sličnim pokretima tijela.

S vremenom je postalo iznimno popularno pa se trenutno u Europi njime bavi oko 30 milijuna ljudi.

Idealno je za razvoj izdržljivosti i snage, pogotovo gornjeg dijela tijela. Uporabom štapova aktiviramo velik broj mišića što znači da trošimo i puno energije. Tijekom sat vremena nordijskog hodanja možemo izgubiti oko 400 kalorija.

Takvim hodanjem aktivira se i srce. Frekvencija srca poveća se za 10 % što je vrlo važno za one koji žele smršavjeti. Uporabom štapova, odnosno korištenjem ruku i ramena pri hodu smanjujemo opterećenje nogu i kralježnice.

Preporučljivo je i starijim osobama jer se upotrebom štapova stvaraju ravnoteža i oslonac kod hodanja. Time se smanjuju padovi što je posebno bitno za starije osobe koje se teže oporavljaju od prijeloma.

Postoje brojni pozitivni znakovi ovog načina hodanja. U tijelu možemo uključiti čak do 90 % mišića, a tako ćemo potrošiti i do 40 % više kalorija nego običnim hodanjem. Smanjuje se opterećenje donjih dijelova tijela što je posebno bitno za osobe koje imaju problema sa zglobovima. Povećava kondiciju srca i pluća i pozitivno djeluje na suzbijanje stresa. Nordijskim hodanjem postići ćemo i pravilno držanje tijela.

Za pravilnu izvedbu nordijskog hodanja važno je pravilno usmjeriti tijelo. Leđni i trbušni mišići moraju biti učvršćeni, a srednji dio tijela u uspravnom položaju. Rukama se zamahuje prema naprijed, ali u suprotnom smjeru od hodanja. Stanite prvo na petu, a nakon toga i duž cijelog stopala. Izbjegavajte stati na prste jer to nije pravilno. Kod svakog iskoraka zapiknite štap na sredinu svog koraka.

Sve što vam treba za nordijsko hodanje je odabir pravilne veličine štapova i dobre tenisice za hodanje. Po potrebi možete uzeti još i bocu s vodom i odjenuti prikladnu odjeću. Postoji formula kojom možete izračunati koja vam visina odgovara. Pomnožite svoju visinu s 0,7 i tako ćete dobiti pravilnu visinu štapova za vas. Šetati možete u prirodi hodajući planinskim putevima ili po asfaltu. Tehnika nije teška za svladati pa je preporučljivo da u ovoj aktivnosti uživaju svi bez obzira na spol ili dob.

Autor: M.L., Foto: Lucky Business/Shutterstock