Njivice, od ribarskog naselja do turističkog odredišta

mjesto njivice
Mjesto Njivice, Foto: ecl1ght/Flickr

Otok Krk jedan je od naših najpopularnijih otoka s bogatim izborom sadržaja. U blizini Krčkog mosta nalaze se dva naselja Omišalj i Njivice. Njivice se nalaze u neposrednoj blizini Omišlja. Predstavljaju popularno turističko odredište koje privlači mnogo turista, zahvaljujući toplini koju nudi, a što je inače zaštitni znak manjih mjesta.

Njivice su nekada bile malo ribarsko naselje, a prvi put se spominju u darovnici kneza Ivana Frankopana krajem 15. stoljeća. U posljednjih 90 godina turizam je preuzeo glavnu riječ zahvaljujući prekrasnim plažama, posebnoj boji mora, blagoj klimi i obilju hladovine, zbog čega se na dolazak u sve većem broju odlučuju roditelji s djecom.

Brojni gosti žele osim kupanja i izležavanja na prekrasnim plažama istražiti mjesto i malo bolje proučiti njegovu povijest. Njivice poput ostalih malih mjesta sadrže povijesne tragove koji svjedoče o nekadašnjim vremenima.

Crkva rođenja Blažene Djevice Marije sagrađena je 1905. godine, a posebno je zanimljiva jer se u njoj čuva predromanički plutej čije je otkriće otkrilo malo više o antičkim korijenima Njivica. Poznato je kako je plutej u početku pripadao crkvi čija lokacija do danas nije utvrđena. Ukrasi na pluteju su predromanički, pa se pretpostavlja da je i crkva iz istog vremena.

Plaža u Njivicama ima nekoliko, a dobro je što su raspoređene po cijelom mjestu. Neke od njih se nalaze u samom mjestu, dok su ostale raspoređene uz hotele i po uvalama. Uvale su i više nego dobrodošle za sve one koji se žele opuštati i uživati u miru i tišini.

Plaže su kamenite, pješčane i šljunčane, što je dobro jer svakom gostu pruža mogućnost da bira gdje će se svaki dan ići kupati. Pješčane su rezervirane za roditelje s djecom, ali i sve one koji više vole igre u plićaku kao što je picigin.

Dobro je znati kako otok Krk ima 14 plavih zastava, više nego ijedan drugi otok. Ovdje su plaže čiste i slobodno se možete opustiti na svom željno iščekivanom godišnjem odmoru.

Autor: S.Š. Foto: ecl1ght/Flickr