Njega zrele kože

zrela koža

Već ulaskom u tridesete godine života možemo uočiti promjene na našoj koži. Smanjuje se njezina elastičnost gubitkom vlage, stanice se teže obnavljaju i žlijezde lojnice su slabije aktivne. Uz sve to na starenje kože uvelike utječu i vanjski faktori kao što su UV zračenje i vremenski uvjeti te konzumacija nikotina ili alkohola.

Kasnije se javljaju i mnogi drugi problemi kao što su suha i tanka koža, pigmentacijske mrlje i kapilare. Postupno sve više nestaje masno tkivo u koži i pojavljuju se bore.

Takva koža traži od nas puno više angažmana oko njege i korištenje anti-age preparata za kožu lica. Preprati koji u sebi imaju anti-age učinak obično su jako skupi, a njihova učinkovitost je upitna.

Biljnim uljima iz prirode možemo na vrlo lak, efikasan, ali i jeftin način pomoći koži da što duže zadrži vitalnost i ljepotu.

Ulje noćurka se od davnina koristi u kozmetičkoj industriji pa ga tako možemo pronaći u raznim kremama. Bogato je masnim kiselinama te sadrži i velik raspon vitamina i minerala. Pokazao se djelotvoran kod masne kože jer regulira lučenje sebuma, a djeluje i kod psorijaze, dermatitisa i ekcema.

Ulje divlje ruže veliki je antioksidans. Njegovim korištenjem smanjujemo pigmentacijske mrlje, a pomaže i kod bora te kod prerano ostarjele kože koja je pretjerano izlagana suncu.

Arganovo ulje sadrži velik broj masnih kiselina te antioksidansa. Vraća koži prirodnu vlažnost i smanjuje bore. Posebno je zanimljiv ženama koje se i u starijoj dobi bore protiv akni jer smanjuje lučenje sebuma, a njegova ljekovita svojstva brišu i ožiljke od akni. Može se korisititi i za ostatak tijela kod suhe kože te kod njege noktiju.

Ulje makadamije posebno je radi toga jer sadrži palmitoleinsku kiselinu. Radi se o kiselini koja se prirodno nalazi u mlađoj koži, a ne možemo je pronaći u niti jednoj drugoj biljci. Koristi se kod izrade preparata protiv UV zraka i njeguje područje oko očiju.

Ulje sjemenki grožđa djeluje tako da svojim brojnim vitaminima i mineralima visoko hidratizira kožu i djeluje protiv starenja kože. Može se pronaći u brojnim preparatima, ne samo za kožu već i za kosu.

Osigurajte vašoj koži na vrijeme pravilnu njegu kako bi što duže zadržala prirodan mladenački izgled. Biljnim uljima povećajte elastičnost i hidratizaciju kože što će smanjiti postojeće bore i djelovati preventivno na nastanak novih.

Autor: M.L., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock