Njega suhog vlasišta

suho tjeme

Gotovo se uopće o tome ne razmišlja, ali vlasište je usko povezano sa zdravljem i izgledom kose. Stoga mu je potrebna svakodnevna njega, kako bi bilo zdravo i kako bi kosa bila lijepa i sjajna. Baš kao i koža, tjeme se obnavlja svakih 28 dana, te se pojavljuju nove zdrave ćelije, a otpadaju mrtve. Ukoliko imate problema sa suhim i osjetljivim tjemenom, u nastavku vam donosimo par savjeta kako si možete pomoći.

Obnavljanje ćelija na tjemenu je prirodni proces, kojeg svakodnevni procesi za uljepšavanje kose mogu smetati. Jake kemikalije, niske temperature, često pranje kose, korištenje razno raznih preparata za kosu, te grubo četkanje kose mogu uzrokovati da mrtve ćelije sa tjemena ne otpadnu kao što trebaju, te da se na tjemenu počnu stvarati sitne ljuskice. Te ljuskice blokiraju lučenje sebuma, jer začepljuju folikulu kose, zbog čega kosa bude još više suha.

Zaštitni sloj ulja na tjemenu i suhu kožu na tjemenu može uzrokovati i suhi zrak, zbog kojeg na tjemenu dolazi do svrbeža i crvenila. To ćete po kosi najbolje primijetiti kada ju nećete moći oblikovati i kada će ona biti potpuno beživotna.

Da imate problema sa suhim tjemenom možete lako primijetiti ukoliko vam se nakon peglanja kose, kovrčanja figarom ili farbanja, na tjemenu pojavi crvenilo i svrbež. Isto tako ukoliko primjetite malene ljuskice na tjemenu, znači da imate problema sa suhim tjemenom.

Kako bi umirilo crvenilo i svrbež tjemena, počnite koristiti samo one šampone koji hidratiziraju tjeme i vlasište. Prilikom pranja kose nikada nemojte koristiti vruću vodu, kako ne bi sa površine skinuli prirodna ulja sa tjemena. Isto tako obavezno izbjegavajte sušenje kose sa vrućim zrakom iz sušila za kosu.

Kako vam vremenski uvjeti poput suhog zraka, topline ili hladnoće ne bi oštetili tjeme, nositekapu i šešire. A kako bi izbjegli lomljenje kose i iritaciju tjemena, pokušajte koliko god vas tjeme svrbilo, ne češati ga.

Nakon svakog pranja kose hidratacijskim šamponom, obavezno u tjeme utrljajte regenerator, koji će spriječiti lomljene kose i nahraniti tjeme. A ukoliko niti nakon par dana ne primijetite poboljšanje vašeg tjemena, posjetite dermatologa koji će vam prepisati terapiju.

Autor: A.Z., Foto: Ryan Jorgensen/Shutterstock