Njega sobnog bilja

kućno bilje

Ukoliko ste ljubitelji cvijeća i htjeli biste u vašoj kući ili stanu imati što više zelenila, potrebno je znati nekoliko osnovnih stvari kako bi nam cvijeće uspijevalo.

Jer ukoliko stalno kupujete novo cvijeće koje nakon prve faze odmah uvene i propadne, znači da u nečemu griješite. Na taj način gubite i volju za cvijećem, a i stalno iznova bacate novac.

U nastavku dajemo par savjeta za uspješno uzgajanje kućnog bilja.

1. Sadnja kućnog bilja

Najbolje je sobno bilje saditi u glinene lonce, no i plastični su se pokazali dobrima. Na dnu lonca postoji rupa kroz koju otječe suvišna voda pa treba paziti da se ta rupa ne začepi. Kako bi spriječili začepljivanje, pri sadnji stavljamo na nju mali komad crijepa. Ukoliko na bilo koji način ta rupa bude začepljena, a često se zna dogoditi i da je začepi korijen biljke koja se razvija, biljka će nam u kratkom roku propasti. Efikasno je saditi biljke i u posude koje se mogu objesiti na zid. To je vizualno jako lijepo i efektno.

2. Zalijevanje

Najveća je greška obilno zalijevati pa da nam u podlošku lončića u kojem je zasađena biljka uvijek ima puno vode. Druga stvar kod koje često griješimo je prehladna voda kojom zalijevamo biljke. Najidealnije bi bilo zalijevati kišnicom (iako je to nemoguća misija u gradovima), i to vodom koja je sobne temperature ili čak toplija.

Dok god je zemlja u kojoj je biljka vlažna, ne treba je dodatno zalijevati. Ako nam se ipak dogodi da zbog propusta u zalijevanju dođe do sušenja biljke, stavit ćemo je u veću posudu punu vode i ostaviti je u njoj dok se zemlja u potpunosti ne natopi. Za to treba otprilike jedna noć.

3. Dohranjivanje biljaka

Dok god ima hranjivih tvari u zemlji, biljka se uspješno razvija i raste. No, kad iscrpi hranu, razvoj zaostaje dok je ne presadimo u novu zemlju bogatu hranom. Gnojiti, tj. dodati malo svježeg gnojiva bi trebali jednom tjedno, a pritom pazimo da dohranjujemo samo zdrave biljke jer ako bolesnima to radimo, uzrokovat ćemo više štete nego koristi.

Kaktuse i sukulente nije potrebno gnojiti jer time gube svoje karakteristične oblike i prebrzo rastu. Uvijek gnojimo suhu zemlju jer ako je ona mokra, postoji mogućnost da odlazi dio hranjivih tvari nove zemlje. Najbolje gnojivo je ono prirodno.

Neke biljke trebaju više svjetlosti, nekima to nije bitno. Stoga, ako želimo lijepu i zdravu biljku, raspitajmo se o uvjetima koji su optimalni za nju. Biljke ne iziskuju puno njege, no ako im ne možemo osigurati ni ono malo što im je potrebno, bolje da ih i nemamo!

Autor: Tajana, Foto: Diana Taliun/Shutterstock