Njega ruku i stopala

njega ruku i stopala

Svi mi prečesto zanemarujemo one dijelove našeg tijela koji su izloženi velikim naporima, a to su ruke i stopala. Ruke su neprekidno podvrgnute ekstremnim razlikama u temperaturi, u dodiru s kemikalijama i zaronjene u grube deterdžente, dok naša stopala provedu veći dio dana zatvorena u cipelama koje imaju malo toga zajedničkog s anatomijom stopala.

Iako je krema za ruke najpoznatije sredstvo za njegu ruku, nevolja je u tome da čim njome namažete ruke, one su tako masne da ih poželite opet oprati što je ujedno i dio razloga zašto je najbolje vrijeme za njegu ruku – vrijeme odlaska na spavanje.

Kupite bijele pamučne rukavice, u vrijeme odlaska u krevet dobro namažite ruke kremom, navucite rukavice i pustite da vaše ruke upijaju svoj zasluženi tretman dok vi spavate. Isto to možete učiniti s vašim stopalima tako da na njih navučete komotne bijele pamučne čarape. Evo nekoliko savjeta koji su pogodni kako za ruke tako i za stopala.

Kad vam nije pošlo za rukom da sapunom uklonite prljavštinu s ruku ili stopala, protrljajte to mjesto s malo vazelina, ostavite ga da djeluje pet minuta i zatim isperite sapunom i toplom vodom. Na suhe i od rada ogrubjele ruke svako veče utrljajte jednu od dvije kapi čistog glicerina.

Za njegu hrapavih ruku utrljajte malo biljnog ulja na dlan – izvrsna su sva ulja poput suncokretovog, bademovog i maslinovog – i zatim dodajte istu količinu usitnjenog šećera (zrnca šećera skinut će hrapave dijelove kože). Nakon toga snažno trljajte ruke oko pet minuta nastojeći smjesom obraditi sve dijelove kože, a onda ruke isperite i pustite da se osuše prirodnim putem.

Zamazane ruke možete očistiti tako da ih protrljate površinom prerezanog limuna. Međutim, za mrlje od cigareta potrebno je nešto malo jače, pa ih stoga poprskajte s malo 20-postotnog vodikovog peroksida i potom temeljito isperite. I razmislite na trenutak što li tek cigarete rade vašim plućima!

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock