Njega novorođenčeta

mala beba

Bebu treba odijevati u skladu s vremenskim prilikama, a prilikom odijevanja morate voditi računa o tome da beba ne bude premalo, niti previše obučena. Na koje još stvari vezano za njegu djeteta trebate obratiti pažnju, donosimo u nastavku.

Kako bi znali kako na pravilan način njegovati bebu, najbolje je da zamolite patronažnu sestru za pomoć. Patronažna sestra će vam u kratkim crtama otkriti sve male tajne njege novorođenčeta, s kojima će vama njega biti puno lakša. Patronažnoj sestri je dužnost pokazati vam kako se beba pravilno oblači, kako se beba pravilno njeguje, te kako se beba široko povija.

Nokte male bebe treba rezati po potrebi, a najbolje jednom ili dva puta na tjedan. Rezanje noktiju se preporučuje prije kupanja ili najbolje za vrijeme spavanja bebe. Prilikom rezanja malih noktića vaše bebe, obvezno režite uz pomoć zaobljenih škarica.

Svaki trenutak koji imate uz svoju bebu iskoristite za razgovor s njom. Mada beba ne zna pričati, ona raspoznaje vaš ton glasa, te je svjesna onoga što joj govorite. Najbolje je da je nježno dodirujete, pričate joj lijepe riječi i mazite je. Trebali bi se radovati svakom trenutku provedenim sa svojim djetetom.

Kada ste u zatvorenoj prostoriji te kada je vani normalna temperatura, djetetu nije potrebno stavljati kapicu na glavu. Ako je temperatura preniska, samo onda stavite djetetu kapicu na glavu, kako se dijete ne bi prehladilo.

Ako su nakon spavanja oči vaše bebe pune krmelja, očistite ih nježno uz pomoć vatice natopljene fiziološkom otopinom. Okice se pravilno čiste od unutarnjeg dijela oka, prema van.

Koliko debelo ste vi odjeveni, toliko debelo treba biti odjevena i vaša beba. Temperatura prostorije u kojoj boravi beba bi trebala biti oko 20 stupnjeva, a za vrijeme kupanja oko 28 stupnjeva. Prilikom odijevanja čarapica na bebu, pazite da je ne stežu, a rukavice nemojte bebi stavljati ako ste u zatvorenoj prostoriji.

Autor: A.Z., Foto: Olesia Bilkei/Shutterstock