Njega kućnih biljaka

kućne biljke

Ukoliko je vaša najdraža zelena biljka počela poprimati smeđu boju, nemojte biti tužni! U nastavku vam donosimo par savjeta kako ju možete oživjeti, te kako ubuduće trebate postupati s biljkama kako vam se to više ne bi ponovilo.

Postoji nekoliko načina na koje možete uništiti kućnu biljku. No, srećom kako postoji nekoliko načina kako ju možete uništiti, tako postoji i nekoliko načina na koji možete oživjeti uništenu biljku.

Nekim biljkama smeta puno svjetlosti, nekima je svjetlost jedini način na koji mogu živjeti, nekim biljkama treba puno vode kako bi živjele, dok drugima voda treba rijetko. To su samo neki od različitih načina na koje kućne biljke mogu uspjeti, a za vas je bitno da znate što vašoj kućnoj biljci odgovara, kako biljka ne bi uvenula.

Brinite o tome na koje mjesto ćete staviti biljku, je li joj potrebna svjetlost i je li joj potrebna zaista tolika količina vode kojom ju zalijevate. Naravno da nije dobro da biljku ne zalijevate, no isto tako nije dobro i da ju previše zalijevate. Pri mijenjanju prostora za biljku budite na oprezu, treba li joj svjetlost ili joj svjetlost smeta.

Ukoliko slučajno ne znate koji su idealni uvjeti za lijepi i pravilan rast vaše biljke, pitajte prodavača prije nego ju kupite, ili ako ste ju već kupili saznajte kako se zove, pa pitajte u cvjećarnici nekoga tko se svaki dan bavi biljkama, kako bi vam rekao odgovor i kako bi onda znali kako trebate postupati sa svojom biljkom.

Ako je slučajno prošlo već godinu dana od kupnje vaše biljke, a ona je počela venuti, pomoći joj možete ako ju preseliti u drugi kalj. Jer, nakon godinu dana njeni korijeni rastu, pa ako ne promjeni posudu, biljci će se skvrčiti korijenje, a biljka će početi venuti.

Kućne biljke imaju ograničen izbor hrane, kao što su minerali iz kišnice, raspadanje lišća i druge organske tvari. Za razliku od biljaka koje su vani, a koje apsorbiraju minerale iz kišnice, raspadaju lišće i druge organske tvari, koje su potrebne da bi biljka bila zdrava. Zato svojoj biljci kupite vitamine koji će ju nahraniti, a koje ćete staviti u zemlju pored biljke.

Autor: A.Z., Foto: Pinon Road/Shutterstock