Njega kože u menopauzi

menopauza

Jedno od stresnijih tjelesnih razdoblja žene je svakako predmenopauza i menopauza. Žena gubi plodnost, smanjuje se proizvodnja hormona i dolazi do raznih promjena u tijelu i na koži. No to vrijeme ne mora biti negativno, jer to je vrijeme kada žena osnažuje i postiže osobni razvoj. Žena može proći kroz menopauzu s lijepom i njegovanom kožom.

Zbog promjena hormona u tijelu, mijenja se fiziologija kože. Proizvodnja estrogena i progesterona se smanjuje pa to dovodi do nekih promjena koje možete pročitati u nastavku.

Estrogen je zadužen za proizvodnju proteina kože, elastina i kolagena. Kako se u menopauzi smanjuje razina estrogena, smanjuje se i proizvodnja i obnova kolagena u dermi, a rezultat toga je gubitak volumena, čvrstoće i elastičnosti kože pa nastaju duboke bore.

U prve četiri godine se gubi gotovo trećina kolagena, a kasnije se značajno usporava, no na početku menopauze djeluje negativno na ljepotu i mladost kože.

Rast i održavanje kapilara je pod utjecajem estrogena, a kako opada količina estrogena, smanjuje se i cirkulacija u koži. Zbog toga dolazi sve manje kisika i hranjivih tvari do stanica kože. Koža se stanjuje i usporava se metabolizam i obnova stanica. Zbog toga koža počinje gubiti vlagu i postaje dehidrirana i suha.

Može se primijetiti i veća prozirnost kože, pa su sitne kapilarice na njoj vidljivije i povećava se crvenilo koje može biti posljedica alkohola, sunca i emocija.

Estrogen je također, zadužen i za regulaciju proizvodnju kožnog pigmenta melanina pa se u menopauzi zbog manjka estrogena najviše povećava sinteza melanina na područjima koja su kroz godine bila najviše izložena sunčevim zrakama. Onda dolazi do pigmentacijskih pjega.

Starenje se ne može izbjeći, ali mu se treba pristupiti s ponosom i svoje godine treba prihvatiti, ali treba i raditi na svome zdravlju i izgledu. Mnoge žene će isprobati nadomjesnu hormonsku terapiju kako bi produljile mladenački izgled kože.

Autor: S. G., Foto: Cameilia/Shutterstock