Niskokalorična dijeta

niskokalorična dijeta

Svaka dijete ima svoju tajnu, a tajna niskokalorične dijete se krije u niskokaloričnim namirnicama koje osobi mogu pomoći kod mršavljenja. Važno je da se koristi znanje o zdravoj prehrani kako bi se osoba mogla riješiti viška kilograma. Najbolje je uvijek jesti od svega malo, a na količine je svakako potrebno pripaziti. Otkrijte što uključuje niskokalorična dijeta.

Niskokalorična hrana

Donosimo vam neke od niskokaloričnih namirnica uz koje nećete osjećati glad, a svakako ćete se uspjeti riješiti većine kilograma. Na temelju ovog popisa možete napraviti plan obroka koji će vam pomoći brzo ostvariti cilj.

Pečena jabuka s cimetom je ukusna poslastica koja je savršena za kontroliranje čežnje za slatkim. Svatko si smije priuštiti ovu poslasticu bez obzira je li na dijeti.

Jabuke su najbolje za kontrolu gladi, a cimet je odličan za učinkovitije sagorijevanje kalorija. Cimet će smanjiti LDL kolesterol, a vlakna iz voća će donijeti brojne dobrobiti za probavu i organizam.

Niskomasni sir isto tako treba uvrstiti u prehranu jer nema nikakve potrebe da se eliminiraju mliječni proizvodi iz prehrane ukoliko osoba želi smršaviti. Niskomasni sir je najbolje kombinirati s raznim salatama, a kalcij iz sira je važan za zdravo mršavljenje.

Naranče su bogate kalijem, vitaminom C i kalcijem, a ukoliko svoju konzumaciju ograničite na organske naranče nećete moći pogriješiti. Najbolje je da sami napravite sok od naranče i na taj način svoj organizam obogatite prirodnim vlaknima koja su vrlo važna za mršavljenje.

Kolačići od riže su odlični za zdrave zalogaje, a najbolje ih je jesti neslane dok je moguće birati između različitih okusa. Neki od njih sadrže više kalorija, ali to je najbolji način kako bi se ukrotila glad.

Kiseli krastavci sadrže malo kalorija, a najbolji su iz organskog uzgoja. Kiseli krastavci suzbijaju apetit zbog čega ih je dobro uvijek imati pri ruci kako bi popravili stvar kad god je u pitanju napadaj gladi.

Niskokalorična dijeta

Želudac je potrebno ispuniti hranjivim i zdravim namirnicama koje će omogućiti smanjivanje mogućnosti prejedanja i kontrolu napadaja gladi. Brojim istraživanjima se pokazala važnost niskokaloričnih namirnica koje su vrlo važne za dobro definiran plan mršavljenja.

Niskokalorična dijeta podrazumijeva nisku potrošnju energije i manji unos kalorija. Tijelo uskoro počinje trošiti energiju koja se nalazi unutar masnog tkiva.

Odlučite li se na ovakav način prehrane treba napraviti plan i izračunati koliko kalorija imaju namirnice koje čine dio vašeg svakodnevnog jelovnika. Pokazalo se da svi koji žele izgubiti pola kilograma moraju unijeti manje od 3.500 kalorija. Ovisno o broju kilograma kojih se želite riješiti te o trenutačnoj težini, savjetuje se da svaki dan unosite od 500 do 1000 kalorija manje.

Ovakvim načinom prehrane možete izgubiti od pola do jednog kilograma svaki tjedan. Smanjenju broja kilograma pomoći će i pojačana tjelesna aktivnost te namirnice poput nemasnog mesa, jogurta, graha, ribe i peradi.

Hrana se mora pripremati niskokaloričnom metodom kuhanja, pa se tako meso i riba neće pržiti nego će se kuhati. Povrće je najbolje kuhati na pari.

Dijetu nije dobro primjenjivati duže vrijeme jer bi mogla dovesti do neželjenih posljedica. Ubrzo će tijelo krenuti s razgrađivanjem proteina u mišićima kako bi osiguralo dovoljnu količinu energije, a zbog čega dolazi do usporavanja metabolizma.

Autor: A.Z., Foto: Roman Prishenko/Shutterstock