Nin – malo ribarsko mjesto

nin
Nin, Foto: lero/Shutterstock

U neposrednoj blizini Zadra na svega 15 km udaljenosti nalazi se Nin sa bogatom turističkom ponudom. Usmjerila se na zadovoljavanje želja svojih gostiju čiji je broj svake godine u porastu. To je grad bogate kulturne baštine koju su obilježile brojne povijesne ličnosti kao što su Grgur Ninski, čiji se spomenik može vidjeti u samom mjestu, zatim knez Branimir, kralj Petar Krešimir IV, biskup Teodozije te legendarni, Branimir Johnny Štulić.

Nin se danas smatra jednim od ljepših destinacija na sjevernom dijelu jadranske obale, gdje posjetitelji mogu uživati u starom dijelu grada te u bogatoj i raznovrsnoj turističkoj ponudi. Nekima će se svidjeti autentična atmosfera malog ribarskog mjesta, u kojem ćete moći iskusiti nekadašnja vremena te običaje i drugačiji način života od kojeg ste navikli u svom svakodnevnom životu.

Turističko naselje koje obuhvaća okolicu Nina zajedno sa Zadrom nudi veliki broj hotela sa bogatom ponudom kojom ćete svi biti zadovoljni, a to su Kolovare, Bolero, Adria i Mare Nostrum. Naravno da Nin isto tako nudi širok raspon apartmana i soba, mogli bi reći za svaki džep ponešto. Stoga volite li više biti smješteni u puni pansion hotela, ili malu kućicu te apartman daleko od vreve naći će se ponešto.

Ninske znamenitosti i povijesno-kulturna bogatstva također su vrhunski. Krstionica kneza Višeslava, poznata je prije svega zbog prvog hrvatskog kneza koji je na području Nina vladao 800. godine. Radi se o velikoj kamenoj posudi koja stoji kao dokaz o pokrštavanju Hrvata na ovom području.

Grgur ninski, poznat je kao jedan od najznačajnijih biskupa ovih područja i koji je utjecao na razvoj staroslavenskih jezika. Želite li vidjeti spomenik, možete, nalazi se u samom gradu pored crkve sv. Anselma, djelo dobro poznatog Ivana Meštrovića.

Crkva sv. Nikole, poznata je prije svega kao dokaz velike moći hrvatskih vladara na moru. Naime prema provedenim istraživanjima, utvrđeno je kako se ovdje okrunilo sedam hrvatskih kraljeva. Crkva dolazi iz romaničke arhitekture i jedini je spomenik iz tog vremena.

Autor: S.Š.  Foto: lero/Shutterstock