Nicanje zubi kod beba

rast zubi

Između četvrtog i osmog mjeseca života počinju rasti prvi zubi, za vrijeme čega desni postaju natečeni, nadraženi i crveni. Kod neke djece nicanje zuba protekne bez problema, dok se kod drugih javljaju problemi kao što je nervoza i problemi sa spavanjem.

Stari ljudi masirali su desne svojim bebama sa rakijom. No davanje alkohola djeci je zabranjeno i opasno, tako da to nemojte pokušavati i dajte djetetu lijek koji ne sadrži alkohol.

Ponekad je dovoljno da samo djetetu odvratite pažnju od boli i dijete će prestati boljeti. Pod odvraćanjem pažnje mislimo na maženje i privijanje djeteta uz sebe, nošenje i pjevanje. Možete djetetu olakšati i tako da mu masirate desni nekoliko minuta, sa čistim rukama.

U ljekarnama se mogu kupiti razni antiseptički gelovi, koji mogu ublažiti bol desni. Uvijek izbjegavajte one gelove koji sadrže alkohol, jer alkohol zapravo peče desni i kao što smo veće rekli zabranjen je za davanje djeci. Lokalni antiseptici smiju se upotrebljavati u vrlo malim količinama. Lokalni antiseptici će umrtviti desni, no mogu i utjecati na refleks povraćanja, koji je izrazito bitan ukoliko tekućina ili hrana dođu u dišne puteve, pa ih pokušajte izbjegavati.

Čim bebi nikne prvi zub, započnite s redovitim svakodnevnim čišćenjem. Dva puta na dan čistom krpicom ili mekanom četkicom protrljajte zubić. Na taj način održavanja higijene usne šupljine ćete ukloniti sve bakterije i smanjiti nadraženost. Bebama bi od prvog dana trebalo stvoriti naviku pranja zubi, kako bi im ta navika ostala i kasnije!

Možete pomoći svojoj bebi na prirodan način, tako da sami napravite smjesu, koja će umiriti desni. Smjesu napravite tako da pomiješate jednu žlicu biljnog ulja i dvije kapi eteričnog ulja kamilice. Dobivenom smjesom protrljajte bebine desni. Ova smjesa će umirujuće djelovati na nadraženu kožu i desni.

Mnogi roditelji vjeruju da rast zuba izaziva proljev, povraćanje, gubitak apetita ili temperaturu, no to nije dokazano i to liječnici ne priznaju. Stoga ukoliko vam dijete ima neke od navedenih simptoma, posjetite liječnika jer razlog ne moraju biti zubići nego neka bolest.

 Autor: A.Z., Foto: BlueOrange Studio/Shutterstock