Neugodan zadah iz usta

Neugodan zadah, Foto: auremar/Shutterstock

Neugodan zadah ne predstavlja veliki problem vama osobno, već osobama koje sa vama svakodnevno komuniciraju. Brojne su predispozicije za pojavu neugodnog zadaha. Zbog pojave zadaha iz usta nastala je i industrija proizvodnje pasta za zube.

Većini je dovoljna pravilna higijena usne šupljine, no ponekad zadah može biti simptom neke teže bolesti.

Uzroci zadaha su razni. Plak je jedan od njih. Predstavlja ljepljivi sloj čestica hrane, sline i bakterija koji se nalazi na zubima. Uz plak neugodan zadah uzrokuju ostaci kave, alkohola, duhanskog dima i začinjene hrane. Probavne tegobe, krvarenja zuba, bolesti desni i slijevanje sluzi iz nosa u usta mogu također biti uzročnici zadaha.

Kako biste izbjegli neugodan zadah, ali i neugodna iskustva, osim čišćenja zuba pastom, koristite i konac za zube, barem dva puta dnevno. Uz pastu za zube koristite i sodu bikarbonu koja jednako dobro čisti, ali i ubija neugodan zadah.

Patite li od ovog problema dodatno pripazite na hranu koju konzumirate. Izbjegavajte hranu koja je jakog i neugodnog mirisa, pijte velike količine vode i na taj način potičite istjecanje sline. Voće poput jabuke, celera ili naranče smanjuju zadah jer raspršuju bakterije koje potiču izlučivanje sline. Bomboni, kaugume ili vodice za ispiranje će ukloniti neugodan zadah, ali samo nakratko. Ovaj problem se može pojaviti i u osoba koje izbjegavaju redovito hranjenje.

Možete si pomoći i sredstvima koje sigurno imate kod kuće. Probajte se naviknuti na žvakanje svježeg peršina. Ovu su metodu koristili i stari Rimljani kojima je to bio jedini način na koji su rješavali neugodan zadah.

Nakon pranja zuba koristite vodicu za ispiranje koju sami pripremite. U čašu vode dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice, metvice, kadulje ili matičnjaka. Pojavljuje li vam se neugodan zadah ujutro, usnu šupljinu možete isprati otopinom jabučnog octa.

Autor: M.T., Foto: auremar/Shutterstock