Neugodan miris iz usta

neugodan zadah

Tema neugodnog mirisa iz usta se nerijetko izbjegava, te oni koji imaju problema sa neugodnim zadahom uglavnom taj problem zadrže za sebe. Ali problem sa neugodnim zadahom muči sve više ljudi, a mi vam u nastavku donosimo par savjeta kako ga se učinkovito riješiti.

Do neugodnog zadaha može doći zbog suhoće koja nastaje u ustima, a kako bi ju spriječili pijte što više tekućine, po mogućnosti vode i zelenog čaja, koji je pun antioksidansa i koji je odličan za higijenu usta i održavanja zdravlja desni.

Postoje namirnice koje mogu uzrokovati neugodan zadah, bez obzira koliko vi pazili na higijenu usta. Sastojci takve hrane se prenose iz krvi u pluća, pa iz tijela izlaze svakim izdahom, uzrokujući neugodan zadah. Namirnice koje bi trebali izbjegavati ukoliko imate problema sa neugodnim zadahom su luk, češnjak, crveno meso i mahunarke.

Žvačite žvake što više, i to one koje u sebi sadrže ksilitol koji je odličan u sprječavanju nastanka kamenca. Ksilitol će potaknuti nastajanje sline, koja je važna kod osoba koje imaju problema sa neugodnim zadahom. Brinite o tome da vam usna šupljina ne bude suha, jer je usna šupljina najpovoljnija za razvoj raznih bakterija, a time i za neugodan zadah. Pijte što više tekućine i zvačite žvake koje sadrže ksilitol.

Možete i sami provjeriti kakav miris dolazi iz vaših usta, tako da jezikom poližete neki dio kože, pa nakon što prođe 20 sekundi, to mjesto pomorišite. Miris koji ćete osjetiti osjećaju i drugi kada su blizu vas i kada razgovarate sa njima. Svoj miris iz usta možete provjeriti i tako da usta prekrijete dlanovima, pa u njih izdahnete i miris odmah osjetite u nosu.

Bakterije su najviše rasprostranjene na jeziku, pa nakon što operete zube sa pastom i četkicom, vaš posao nije gotov. Kako bi uklonili sve bakterije iz ušne šupljine, nakon pranja zubi, jezik operite četkicom za zube. Najbolje bi bilo kada bi imali posebnu četkicu za pranje jezika, a posebnu za pranje zubi, kako se bakterije sa jezika ne bi širile na zube.

Autor: A.Z., Foto: patrisyu/Shutterstock