Neprijatelji lijepe i zdrave kože

lijepa koža

Mada je genetika ta koja određuje naš tip kože, na izgled kože i brzinu procesa starenja utječu ipak drugi čimbenici, kao što su naše životne navike. Konzumiranje alkohola, izlaganje suncu, stres, pušenje, malo sna i loša probava, jako utječu na izgled naše kože, a oni su samo neki od neprijatelja za lijepu i zdravu kožu.

Ukoliko u organizmu nedostaje vode, vaša koža postati će suha, siva, umorna i iscrpljena. Dovoljna količina vode u organizmu jamac je za elastičnu, sjajnu i mekanu kožu bez bora. Stoga pijte dovoljne količine vode, najmanje 2l vode na dan. Najbolje što možete napraviti, je redovito pijuckati vodu jer onoga trena kada osjetite žeđ, znači da je već došlo do dehidracije organizma.

Raznovrsna i zdrava prehrana poboljšava funkciju kože, kao i svih tjelesnih organa. Dok prehrana kojoj nedostaju važne hranjive tvari može smanjiti dotok kisika i krvi u kožu, usporiti zacjeljivanje, oslabiti njezinu sposobnost da štiti od infekcija i izazvati promjene u teksturi, čak i u pigmentaciji kože. Zato jedite što više svježeg voća i povrća, pijte dovoljno vode, konzumirajte cink i beta-karoten i vitamine A, C i E.

Kožu i njenu elastičnost oštećuju vjetar i sunce. Čak i samo jedan odlazak u solarij postaruje čak 3 godine. Zato ako želite što dulje zadržati mladenački izgled, ne izlazite iz kuće bez kreme sa zaštitnim faktorom, koji mora biti najmanje faktor 15.

Pušenje znatno isušuje kožu te pogoduje stvaranju bora. Koža pušača je naborana, žuta i umorna. Ako ste pušač brže ćete dobiti bore oko usta. Ukoliko prestanete pušiti trebat će vam nekoliko mjeseci da se koža regenerira, no i to se isplati!

Na izgled kože jako utječu stres i emocije. Kada ste pod stresom hormoni koji se oslobađaju izazivaju sužavanje krvnih žila i slabiju cirkulaciju, a to dovodi do ljuskave, osjetljive i suhe kože. Ekcem, psorijaza i osipi, prištići i akne su posljedica dugotrajnog stresa, zato se probajte što više opustiti.

Ako koristite kozmetiku koja nije namijenjena vašem tipu kože, možete dobiti neželjene reakcije. Stoga se prije odabira bilo kakve kreme ili make up-a konzultirajte sa stručnjakom ili najbolje dermatologom.

Život u gradu štetan je za kožu jer se sitne čestice smoga lijepe za kožu i nagrizaju njen zaštitni sloj. Zbog čestica prašine, klora iz pitke vode i suhog zraka koža je umorna i suha. Zato koži pokušajte pružiti preventivnu njegu i bogatu hidrataciju, da barem malo umanjite štetan utjecaj urbanog života.

Vježbanjem i bavljenjem sportom koža postaje svježija i dobiva ružičasti sjaj jer tjelovježba pospješuje rad krvotoka koji prenosi hranjive tvari i kisik. Tjelovježbom se znojimo, a znojenjem tijelo izbacuje štetne tvari iz organizma.

Ako ne želite imati podočnjake, blijedi ten ili krvave oči, onda si priuštite dovoljno sna. Koža se tijekom noći regenerira, stoga joj priuštite minimalno osam sati sna.

 Autor: A.Z., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock