Neplodnost kod parova

pupcana vrpca

Htjeli biste prinovu u obitelji i pokušavate više od godinu dana, ali rezultata nema? Možda je znak da trebate otići liječniku i provjeriti jeste li neplodni. Jedan od najvažnijih mehanizama kojima su ljudi opremljeni je reprodukcijska sposobnost. A ako je ova sposobnost odsutna, mnogi će je smatrati nedostatkom.

Oko 15 posto parova je neplodno, a oko 30 do 40 posto neplodnosti se odnosi na žene, no isto toliko i na muškarce. U ostalim slučajevima su oba partnera neplodna. Neki uzroci neplodnosti nisu poznati, no danas su uglavnom većina uzroka poznata.

Za neplodnost kod žene mogu biti problemi s ovulacijom gdje se pojavljuju abnormalnosti kod ispuštanja hormona koji bi trebali otpuštati zrele jajne stanice iz ovarija.

Neplodnost kod žene može izazvati i endometrioza. Endometrijsko tkivo bi se trebalo izlučivati za vrijeme menstruacije, no ponekad se dogodi da se izlučuje izvan maternice pa to dovodi do raznih komplikacija jer maternica ne može oteknuti.

Ponekad žene imaju jajne stanice loše kvalitete koje mogu biti oštećene i slabe. Što je žena starija to joj opada kvaliteta jajnih stanica. Između dvadesete i tridesete godine života žene budu najplodnije, a nakon toga im plodnost opada. U dobi od 35 do 39. godine života, plodnost opadne za 20 posto, a nakon toga još značajnije kada dolazi do menopauze.

Kada se formiraju male ciste na jajnicima koje se zovu sindrom policističnih jajnika, to može uzrokovati neredovitu ovulaciju, hormonalnu neravnotežu i bol u lijevom jajniku.

Zbog nekih spolno prenosivih bolesti ili upala, mogu biti blokirani jajovodi pa prolaz jajašca prema maternici ili spermija prema jajnicima nije moguć jer se te dvije stanice nemaju gdje sastati. Kod muškaraca se također može dogoditi blokada sjemenovoda iz kanala korz koji prolaze spermiji. Ovo isto može biti posljedica spolno prenosivih bolesti.

Spermiji mogu biti deformirani, spori ili ih je jednostavno malo što dovodi do muške neplodnosti. Razni lijekovi, loša prehrana, stres, alkohol i pušenje, mogu dovesti do oslabljenja i smanjenja broja spermija.

Autor: S. G., Foto: Lisa A/Shutterstock