Neem ulje

Zdrave prehrambene navike
Zdrave prehrambene navike, Foto: Gts/Shutterstock

Neem je poznata indijska biljka koja se kao lijek koristi već preko 5.000 godina. Može se koristiti oralno i lokalno, a za liječenje se mogu koristiti svi dijelovi kao što su grane, sok, cvijeće, lišće te ulje neema. Ako se radi o oralnoj primjeni tada se koristi samo lišće koje može biti u obliku čaja od lišća, ekstrakta lišća te kapsule.

Ulje neema je lijek stari lijek koji ima dobrobiti za cijeli organizam. Zahvaljujući brojnim prednostima koje ima za ljudsko zdravlje, postao je važan dio i ayurvedske medicine. Ulje je moguće dobiti od sjemenki i plodova, a iako nema poželjan miris, smatra se važnim prirodnim lijekom kada je u pitanju liječenje brojnih bolesti.

Pokazalo se da je odličan kao repelent, prirodni insekticid te kod raznih infekcija. Sadrži aktivne sastojke koji pomažu riješiti brojne probleme. Među sastojcima ističe se azadirahtin jer se upravo on može upotrijebiti za tjeranje nametnika.

Neem kao lijek

Više je razloga zbog čega se upravo ova biljka našla na vrhu prirodnih lijekova. Pokazalo se da ulje neema ima više prednosti za organizam:

  • Smanjuje perut
  • Djeluje antiseptički, antibakterijski i protuupalno
  • Pomaže kod upale uha
  • Odbija nametnike i insekte
  • Smanjuje akne i prištiće
  • Liječi ekcem, psorijazu i dermatitis
  • Smanjuje bore
  • Liječi atletsko stopalo

Kada je u pitanju njega kože i očuvanje njene mladosti jasno je koliko je ljekovito ulje potrebno i neophodno, a sve zahvaljujući monozasićenim i zasićenim masnim kiselinama. Sadrži i linolensku i palmitinsku kiselinu poznatiju kao omega 6 te oleinsku kiselinu ili omega 9.

Vitamin E kao i zasićene masti pomažu zadržati elastičnost kože i poboljšati vlažnost. Upravo se zbog toga najviše koristi za njegu perutave i oštećene kože.

Može se koristiti i hladno prešano ulje za njegu kose i kože. U takvom obliku prisutan je u šamponima za pse, gelovima za čišćenje lica i maskama za lice

Unutar ulja nalazi se i velika količina najjačih antioksidansa poznatijih kao karotenoidi, koji štite kožu od negativnih vanjskih utjecaja. Pored toga što štiti kožu od zagađenja, ujedno utječe na stvaranje pigmenta u koži te omogućuje ravnomjerno tamnjenje za vrijeme ljeta.

Zbog toga što je djelotvoran protiv kukaca, može poslužiti za obranu od insekata tijekom ljeta jer se pokazalo koliko je učinkovit kada su u pitanju muhe i komarci. Pomaže i u borbi protiv stjenica ili krevetnih buba koje žive u madracima. Poznate su po ugrizima na koži koji mogu nastati tijekom noći.

Ulje možete nabaviti u dućanima zdravom prehranom te biljnim ljekarnama. Cijena će ovisiti o veličini pakiranja, ali i o proizvođaču. U pitanju je proizvod koji je bezopasan kako za ljude tako i za životinje.

Autor: S.Š., Foto: Dinesh Valke/Wikimedia