Nedostatak željeza u krvi

crvena paprika za nedostatak željeza

Mnogo je onih koji nemaju dovoljno željeza u krvi, a da toga nisu ni svjesni. Kako bi mogli normalno funkcionirati potrebno je znati kada je prisutan nedostatak željeza u krvi da bi što prije mogli reagirati. Treba pratiti simptome koji će vam pomoći da popravite kvalitetu života.

Nedostatak željeza u krvi može se prepoznati po nekoliko znakova među kojima je promjena boja urina. Primijetite li da je ona u zadnje vrijeme više crvene boje, vrijeme je da se obratite liječniku za dodatne kontrole kako bi što prije počeli s liječenjem.

Ako vam već neko vrijeme vaši najbliži govore kako ste blijedi i izgledate kao da ćete se svaki čas razboljeti, to može značiti da vam je smanjen broj crvenih krvnih stanica. Ukoliko pored toga imate problem i s cirkulacijom, očito se radi o nedostatku željeza što bi trebalo ubrzo riješiti kako se zdravlje ne bi još više narušilo.

Do boli u mišićima ne dolazi samo nakon vježbanja, ona se javlja i kao posljedica manje količine željeza u organizmu. Ako niste vježbali već dugo, a boli vas kao da ste upravo odradili trening s vježbama snage, očito je da vam nedostaje važan mineral.

Nedostatak željeza u krvi može se riješiti i uz pomoć zdravih namirnica koje u sebi imaju dovoljnu količinu željeza kao što su jaja, crveno nemasno meso, špinat, grah i leća. Kako bi tijelo što više upilo željeza važno je obogatiti prehranu namirnicama u kojima ima dovoljno C vitamina.

C vitamina ima najviše u špinatu, paprici, brokuli, brusnici, kelju i zelenom povrću. Pored spomenutog vitamina treba unositi i namirnice bogate B vitaminom te folnom kiselinom poput crvenog mesa, jaja, šparoga i graha.

Kako bi povećali količinu željeza u krvi možete si pomoći sokom od cikle koji možete obogatiti s nekim od citrusnog voća kako bi mu popravili okus i kako bi organizam dobio više šanse za što bolje upijanje željeza. Svježi sokovi od špinata, blitve i koprive trebali bi biti dio vaše svakodnevnice dok se ne poboljša krvna slika.

Svatko bi trebao pratiti stanje organizma i na znak najmanje promjene pravovremeno reagirati odlaskom kod liječnika te popravljanjem životnih navika i njihovim okretanjem na bolje.

Autor: S.Š., Foto: Goran Bogicevic/Shutterstock