Nedostatak vitamina B12

nedostatak vitamina b12

Najvažniji nutrijent je vitamin B12, koji sudjeluje u brojnim procesima tijela, uključujući nastanak crvenih krvnih stanica, sintezu DNA te izolacijske ovojnice koje omogućuju provođenje signala kroz živčani sustav.

Kako čovjek stari smanjuje se njegova sposobnost tijela da apsorbira vitamin B12 iz hrane. Lako je prepoznati da tijelu nedostaje vitamin B12 po simptomima kao što su čudne senzacije, bljedilo, umor, osjećaja vrtoglavice i uznemirenost oko svega.

Ako osobi nedostaje vitamina B12 osjećat će se kao da elektricitet prolazi kroz cijelo tijelo. Neki mogu osjećati i ukočenost ili trnce, a ta čudna stanja mogu rezultirati oštećenjem živaca, koje je potaknula niska razina kisika u stanicama.

Ako je ten osobe žute boje, znači da osobi nedostaje vitamina B12. Zbog nedostatka vitamina B12, crvene krvne stanice postaju krhke, te uzrokuju otpuštanje bilirubina koji je uzrok žutila lica.

Jedan od prvih znakova nedostatka vitamina B 12 je umor, do kojeg dolazi zbog oslanjanja tijela na vitamin kako bi stvorio crvene krvne stanice kojima se prenosi kisik do organa. Ukoliko u stanicama nema dovoljno kisika osoba će se osjećati umorno, bez obzira na duljinu spavanja.

Ako ste uznemireni zbog svake sitnice, vrlo je vjerojatno da nedostatak vitamina B12 uništava vaše raspoloženje, što dovodi do tjeskobe ili depresije. Manjak vitamina B povećava rizik od depresije, što ima veze s činjenicom da B12 sudjeluje u sintezi kemikalija u mozgu, koje pomažu regulirati raspoloženje.

Ukoliko osobu muče česte i jake vrtoglavice, sigurno joj u organizmu fali vitamina B12. Glavni izvori vitamina B12 su goveđa jetra, divlja pastrva, ugojena pastrva, jogurt, svinjetina, sušena šunka, pileća prsa, mekušci, goveđa jetra, losos, goveđi but, mlijeko te tvrdo kuhano jaje.

Sve navedene namirnice bi osoba trebala konzumirati u što većim količinama i što češće kako bi se povećao unos vitamina B12 u organizam. Vitamin B12 je izuzetno važan vitamin bez kojeg tijelo ne može normalno funkcionirati.

Ne treba posebno naglašavati koliko je važno voditi računa o zdravoj prehrani i o tome da ona u sebi ima dovoljnu količinu vitamina, minerala i drugih potrebnih sastojaka, zahvaljujući kojima ćete se bolje osjećati, imat ćete više energije i nećete morati toliko razmišljati o bolestima.

Autor: A.Z., Foto: Alexandra E/Shutterstock