Nedostatak joda u organizmu

jod

Je li vam se dogodilo da ste u procesu mršavljenja, svega se strogo držite, pravilno jedete, redovito vježbate, pijete dovoljno vode, a rezultata baš i nema? Jedan od mogućih razloga tomu može biti premalo joda u organizmu. Jod je jedan od važnijih minerala u tijelu koji često zanemarujemo. On je neophodan za dobro funkcioniranje naše štitnjače.

Kada u tijelu ozbiljno nedostaje joda može doći do pojave guše i drugih bolesti štitnjače. Jod se može dodavati kroz sol iz kuhinje, no i to ponekad zbog nepravilne prehrane nije dovoljno.

Mnoga hrana danas ne sadrži dovoljnu količinu joda, a to može dovesti do poremećaja rada štitnjače, a samim time i poremećaja cjelokupnog metabolizma, odnosno do usporavanja metabolizma. Naravno, posljedica toga su nagomilane kile kojih se teško riješiti.

Ako u organizmu nedostaje joda to može biti manifestirano i opadanjem kose ili slabom i lomljivom kosom, lošim tenom, lošom koncentracijom, nedostatkom energije, ekstremnim umorom i depresijom. Osim toga, može doći do naticanja ruku, očiju, nogu, slabi otkucaji srca i grčeva u mišićima.

Jod se nalazi u kuhinjskoj soli koja se danas ne koristi u svim jelima koja dolaze iz kuhinje zdrave prehrane. Sol, pa tako i jod, potrebni su organizmu posebice ako vježbate pa dodatno gubite sol iz organizma kroz znojenje. Ako pijete puno vode, osim štetnih tvari iz organizma izbacujete dobre vitamine i minerale koje je potrebno nadoknaditi.

Jod u organizmu je bitan za razvoj djetetova mozga u vrijeme trudnoće, ako ga nema dovoljno postoji rizik od rođenja djeteta s mentalnom retardacijom.

Ako kroz prehranu koristite malo soli, jod možete u organizam nadomjestiti u obliku kapsula i tableta i jesti namirnice koje sadrže jod kao što su kravlji mliječni proizvodi, ali iz uzgoja gdje one jedu hranu bogatu jodom. Dobro je jesti puno ribe, morske plodove i morske trave.

Autor: S. G., Foto: Bitt24/Shutterstock