Nesanica – kako se naspavati

spavanje
Spavanje, Foto: Photoxpress

Vjerojatno vma se više puta dogodilo da koliko god ste bili umorni niste mogli zaspati. Ne znate koji je razlog i jednostavno vas zanima. Ukoliko vas muče problemi jasno je da to može ometati vaš san, pa je potrebno opustiti se prije spavanja, dati sebi odmora od razmišljanja o negativnim stvarima u životu koje vas muče i dozvoliti si kvalitetan odmor.

Izbjegavajte pića koja sadrže kafetin nakon 14 sati. To podrazumijeva kavu, čaj, sok od naranče, i neke druge napitke pa provjerite deklaraciju prije konzumiranja.

Mnogi vole popiti čašu vina nakon ručka ili za večerom, no pokušajte ne piti vino nekoliko sati prije spavanja, jer ćete zbog njega imati nemiran san i stalno ćete se buditi.

Čuli ste da nije dobro lijegati praznog želuca, ali isto tako pazite da ne jedete pretešku hranu prije spavanja jer vam puni želudac može itekako pokvariti san.

Neki zbog stresa ne mogu mirno zaspati, pa tako izbjegavajte razmišljanje o poslu, slanje mailova, slaganje liste u glavi što sve morate napraviti idući dan, jer vas takve radnje mogu razbuditi i unjeti nemir u vaše razmišljanje, pa tako uskratiti prijeko potreban san.

Neka vam uđe u naviku ostavljanje mobitela u drugoj prostoriji, ili nekih sličnih tehnoloških naprava. Nabavite onu dobru staru budilicu. Također, poželjno je zamračiti sobu u kojoj spavate, napravite ugođaj koji će vas naprosto prizivati na san poput udobne, svježe oprane posteljine.

Izbjegavajte gledanje televizije i nasilnih filmova neposredno prije pripremanja na spavanje. Neka vam spavaća soba bude utočište od napornog dana, naviknite tijelo i um da je ta soba samo za odmor i san, maknite iz nje sve što vam može smetati i ometati vam opuštanje.

Želimo vam miran i ugodan san…

Foto: Photoxpress