Navike koje debljaju

čaša vode

Zapravo je nevjerojatno na koje se sve načine možete udebljati i tako zadati glavobolje. Dovoljan je samo jedan krivi korak kako bi kasnije ispaštali i osjećali se loše zbog načina kako ste pokvarili svoj dosadašnji izgled.

Bilo bi dobro kada bi bili upoznati sa svim onim navikama koje debljaju i kvare osjećaj svaki put kada želite istaknuti svoju figuru. Slijedi nekoliko najvećih grešaka koje radite u kuhinji, a zbog kojih kasnije imate problema s kilogramima.

Nažalost teško je zamisliti bilo koje jelo bez dodavanja vrhunskih začina te bez onih uobičajenih kao što su šećer, sol i razne masnoće. Upravo su ove namirnice jedan od glavnih krivaca zašto se kasnije moramo boriti protiv kilograma. Umjesto njih radije koristite sušeni bosiljak ili neku drugu suhu biljku.

Mnogo je onih koji ne znaju kako pravilno koristiti ulje. Zapravo griješe u tome što pogrešno ulje koriste za pečenje umjesto za salate ili kuhanje na samom kraju. Tako je palmino ulje ili ulje repice najbolje koristiti za prženje dok je maslinovo rezervirano za salate i jela za čiju pripremu ne treba visoka temperatura. Ukoliko maslinovo ulje iskoristite za prženje uništit ćete sve hranjive sastojke koji se u njemu nalaze.

Važno je da tijekom serviranja pazite na porcije. Jedna navika zbog koje se možete udebljati i tako ugroziti svoju vitku liniju je kada stavljate preveliku količinu hrane na tanjur. Potrebno je paziti i to tako što ćete odvojiti jedan manji dio porcije koji mislite pojesti, a ako ni nakon toga ne osjetite sitost, možete izvaditi još malo.

Bilo bi dobro da izbjegavate kušanje hrane tijekom pripreme. Nema ništa loše u tome ako grickate povrće, ali ako svaki put isprobavate umak koji kuhate i to s nekoliko kriški kruha, to nije dobro. Izbjegnite lošu naviku tako što ćete piti vodu, a za svaki zalogaj koji pojedete prije ručka manje ćete staviti na tanjur. Sada znate zbog kojih navika morate kasnije na dijetu.

Autor: S.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock