Naučite kupovati zdravu hranu

zdrave namirnice

Napokon ste se odlučili otići kod stručnjaka kako bi dobili korisne savjete oko prehrane koju treba konzumirati. Nakon što vam je dao nekoliko savjeta krenuli ste u kupovinu i shvatili kako pred vama nije nimalo lagan zadatak?

Radi se o pametnoj kupovini koja se ponekad može činiti kao vrhunska igra za mislioce. Tijekom kupovine ne morate glumiti naučnika ili detektiva nego samo poslušati savjete koje ste dobili.

Prvo što bi vam moglo zatrebati u pametnoj kupovini su naočale ako ih već nemate ili možda povećalo. Zašto? Velik je dio proizvođača koji nude nutritivne vrijednosti namirnica na ambalaži, ali ih je ponekad teško pročitati budući da su napisane sitnim slovima.

Uspjeli ste zajedno s nutricionistom odrediti energetski unos u kilodžulima, udio zasićenih masti, udio masti, kolesterola, vlakana, natrija i ugljikohidrata. Udio svih ovih tvari moći ćete pročitati na deklaraciji proizvoda.

Na početku će vam se ovaj posao činiti zahtjevnim, ali zato je tu nutricionist koji će vam savjetovati na što morate obratiti pozornost. Dok ste bili u njegovoj ordinaciji sigurno ste imali priliku razgledati neke od omota namirnica. To bi vam trebalo olakšati kupovinu.

Ako i dalje mislite da bi vam takva kupovina mogla biti naporna, pokušajte krenuti u kupovinu sa stručnjakom. Vaš će savjetnik prošetati zajedno s vama po cijelom dućanu i pokazat će vam na kojim se policama nalaze namirnice na koje bi trebali pripaziti.

Već tijekom kupovine vi počinjete misliti na svoj jelovnik. Svaka zdrava i uravnotežena prehrana počinje kupovinom. Razmislite o svakoj namirnici koju stavljate u košaricu, a pritom pazite da su u pitanju namirnice koje vam je preporučio vaš savjetnik.

Bilo bi najbolje kada bi kupovinu obavljali u velikim dućanim koji imaju bogati izbor namirnica koje vam je preporučio vaš savjetnik. Svaki put prije kupovine sastavite popis namirnica i nikada ne krećite u kupovinu dok ste gladni, jer biste tako mogli kupiti više od planiranog pa tako i nedozvoljene namirnice.

Autor: S.Š., Foto: laola/Shutterstock