Narukvice za žene

narukvice

Zveketave, od plemenitih kovina, velike, diskretne, sa privjescima ili bez njih. Tko ih ne bi volio? Tako jednostavan modni dodatak koji će običnu crnu haljinu podignuti na potpuno drugu razinu. Koliko ih vi posjedujete? Jesu li vam draže neke skupe od zlata ili srebra ili vam je bitnija emocija koju za taj komad vežete? Jeste li ikada kao djevojčica sa prijateljicom izrađivale narukvicu prijateljstva? Kako god bilo, volimo ih i trebamo.

Sama riječ narukvica, na engleskom bracelet, dolazi od latinske riječi bracile što znači ruke. Nisu bile nepoznate ni starom Rimu i Grčkoj. Ali, dok su danas dostupne u raznim cjenovnim razredima, nije uvijek bilo tako. Narukvice su se nosile kao religijski artefakt ili kao mističan predmet koji štiti od uroka ili prokletstava. Komadići kostiju, drva ili kamenčići bili su česti gosti narukvica. Ljudi su sakupili ono što su vidjeli oko sebe i organizirali to u prekrasne i korisne “ukrase”.

Neka vjerovanja i običaji vezani za ovaj komad nakita zadržali su se do danas. Npr. u Bugarskoj postoji običaj da se crvena i bijela vrpca vežu oko zapešća kako bi proljeće stiglo što prije. U Grčkoj se vjeruje da narukvica načinjena od istih boja kao prethodna štiti onoga tko je nosi od jakog grčkog sunca. U Indiji imaju razlikovnu ulogu tj. prikazuju bračni status žene, dok u Latinskoj Americi narukvice štite djecu i odrasle od zlih i zavidnih pogleda (mal de ojo).

Ali mi ih volimo iz toliko mnogo razloga.  Ako imate duge i tanke ruke sa elegantnim zapešćima zapravo možete nositi bilo koji tip narukvica, ipak je najbitnije ono što se vama sviđa. Imate li male ruke i zapešća pokušajte naći narukvice koje vas oduševljavaju, a nisu preglomazne, jer će time vaša zapešča izgledati još sitnije.

Odlično će vam stajati niska od nekoliko tankih labavih narukvica. Imate li nešto jača zapešća, narukvice koje su lanac sam za sebe ili imaju privjeske (charm bracelet) sjajan su odabir. Ruke će izgledati profinjenije i privjesci će svojim kretanjem i zveketom učiniti vaše ruke ženstvenima i privlačnima.

Zato slobodno birajte. Isprobajte razne modele načinjene od širokog spektra materijala, poigrajte se bojama i oblicima, isprobajte neke modele naših mladih dizajnera i ne ustručavajte se isprobati nešto potpuno drugačije. Njegovane ruke okrunjene ovakvim dodatkom potaknut će vas da pričate rukama i gestama kao vatrene španjolke i talijanke. Ostanite lijepe, moderne i pustolovne.

Autor: L.K., Foto: Africa Studio/Shutterstock