Namirnice za pomlađivanje tijela

žena s voćem

Kada bi trebali definirati zdrav život mogli bismo reći da je to cjelokupni stil života kojeg je potrebno naučiti, usavršiti i uvrstiti u svakodnevnu rutinu. Pošto je za vitalnost tijela i zdravlje prvenstveno bitno ono što jedemo, vrijeme je da poradimo i na znanju koje su to namirnice koje nam u isto vrijeme mogu pomladiti tijelo. Da, i to je moguće!

Zdrava, sjajna i zategnuta koža ne može biti samo rezultat kozmetičkih salona! Nisu bitne samo skupocjene kreme i preparati. U organizam je bitno unositi sastojke koji će naše tijelo regenerirati, hidratizirati i pružiti mu vitamine i minerale.

Iako starenje ne možemo izbjeći, jelovnik je taj koji nam u ovom slučaju može pomoći da što duže zadržimo mladolik izgled kože!

Izrazito je važno da jelovnik obiluje namirnicama koje sadrže vitamine C i E, minerale cink i željezo te pregršt hrane bogate antioksidansima.

Vitamin C možemo pronaći u različitoj vrsti voća i povrća. Dostupan nam je širok spektar agruma (naranče, mandarine, limun, limeta, grejp) koje možemo pronaći u trgovinama tijekom cijele godine.

Grickajte voće između obroka i ne morate brinuti o starenju kože! Ljetne mjesece iskoristite za uživanje u slasnim jagodama ili grožđu. Konzumirajte puno brokule, paprike i kupusa i zaboravite na bore.

Vitamin E jako je bitan za elastičnost kože. Njime ćemo zadržati glatku i sjajnu kožu te izbjeći nastanak strija. Nalazi se u orašastim plodovima (bademi, orasi, lješnjaci, indijski oraščići), sjemenkama lana, buče ili sezama te u avokadu i žumancu jajeta. Osim što ćemo pomladiti kožu, smanjit ćemo i rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Cink je bitan za borbu protiv masne kože i akni. Naći ćemo ga u crvenom mesu, grahu i u plodovima mora. Preporučljivo je ubaciti i soju, tofu i pšenične klice. Cink nam pomaže i kod lomljivih nokti i kod kose bez sjaja.

Željezo je jedan od najvažnijih minerala za naš organizam pa je bitno imati na umu da jelovnik bude pun namirnica bogatih željezom. Željezom kisik dolazi do naših stanica pa je bitan i za izgled kože. Najviše ga pronalazimo u mesu, jaju, cikli, bademima, a ima ga i u kurkumi i chia sjemenkama.

Osim onog što jedemo, bitno je tijelo i hidratizirati dovoljnom količinom tekućine. Veliki izvor antioksidansa je zeleni čaj. Njime ćemo pomladiti kožu, ali i blagotvorno djelovati na cijeli organizam. Svakako izbjegavajte alkohol te masnu i pretjerano slatku hranu. Zaustavite vrijeme ovim namirnicama i zadržite mlad i lijep izgled.

 Autor: M.L., Foto: Tassh/Shutterstock