Namirnice za jačanje imuniteta

šipak

U ovo užurbano moderno doba sva manje stignemo brinuti o svom zdravlju, a u isto vrijeme smo pod sve većim stresom. Nemamo vremena za pravilnu prehranu, a stres dodatno oslabljuje naš organizam. To su sve glavni okidači za razvoj bolesti. Osjećamo se iscrpljeno, dolazi do čestih pojava glavobolja i želučanih problema, prehlada ili problema s kožom.

Naš imunitet ovisi o unesenim namirnicama u organizam, tj. o iskoristivosti vitamina i minerala iz njih. Što se kvalitetnije hranimo to ćemo imati bolje razvijen imunološki sustav koji će nas zaštititi od pojave bolesti.

Naučite na koje se namirnice možemo osloniti kod izgradnje imuniteta.

Šipak

U zimi idealna namirnica koju možemo naći u trgovinama. Osim što je ukusan, on je velik izvor antioksidansa i sadrži mnoštvo vitamina C.  Zaštitite se od prehlada i gripe ovom niskokaloričnom namirnicom.

Cikla

Cikla spada u korjenasto povrće. Karakteristike koje je krase su te da ima mali broj kalorija i da je lako probavljiva. Izrazito je bogata željezom, a od ostalih minerala zastupljeni su magnezij, kalcij, kalij i flour. Sadrži visoki udio vlakna. Konzumirajte često ovu namirnicu, ali pritom pripazite da je ona iz ekološkog uzgoja. Narežite je i jedite kao prilog uz ručak ili večeru.

Jaja

Jaja su veliki izvori vitamina A, B i D skupine. Pune su željeza i riboflavina. Uvrstite jaja u vaš svakodnevni jelovnik konzumirajući ih ujutro za doručak. Ukusan omlet dat će vam energiju za cijeli dan, ali i dugotrajan osjećaj sitosti.

Kupus

Kupus je namirnica naših baka, koristi se od davnina. Radi se o nutritivno bogatoj namirnici koja nam može pomoći kod prevencije raznih bolesti. U narodu je poznata kao pravi prirodni lijek. Ima mali broj kalorija i visok postotak vitamina A, C, B te kalija, kalcija, folne kiseline i antioksidansa.

Konzumirajte je cijelu zimu te ćete tako biti zdraviji i otporniji na virusne infekcije. Poboljšava probavni sustav i izgrađuje zdravu mikrofloru. Najbolje ga je jesti sirovog ili ukiseljenog jer kuhanjem gubi vitamine i minerale.

Prehrana ima velik utjecaj na naše tijelo. Organizirajte si tijekom dana više manjih zdravih obroka. Obratite pozornost na pravilan izbor namirnica i osigurajte tijelu bitne vitamine i minerale koji su neophodni za njegovo pravilno funkcioniranje.

Autor: M.L., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock