Namirnice za dobro raspoloženje

žena koja meditira

Osjećate se depresivno, razdražljivo i patite od nesanice? Vrijeme je da potaknete i aktivirate hormon dopamin koji se još naziva i hormon euforije. Osim što češćeg boravka u prirodi i bavljenje fizičkim aktivnostima, bitan je pravilan način prehrane. Pobrinite se za urednu prehranu i stvorite psihofizičku ravnotežu u organizmu.

Konzumiranjem namirnica bogatih vitaminima i mineralima koje možemo pronaći u voću i povrću potreban je i dovoljan unos tekućine. Na taj način osjećat ćete se bolje, smanjiti stres i riješiti se depresije.

Glavni uzročnik jesenske depresije često je manjak serotonina, a da bi se on počeo izlučivati u tijelu potreban je dovoljan unos dobrih ugljikohidrata u prvom dijelu dana. Uvrstite u svoj jelovnik žitarice, kruh i tjesteninu od cjelovitog zrna, rižu i puno povrća.

Također bitni su i vitamin B6 i magnezij pa tako jedite meso, puno različitih vrsta sjemenki i pijte mlijeko. Manjak dopamina izaziva apatiju i tugu, a da ne bi došlo do stresa u vašem organizmu pobrinite se da odaberete dobar izbor namirnica kao što su riba, jaja ili sirevi.

Ovo je naš izbor top namirnica koja će aktivirati dobro raspoloženje i izbaciti vas iz kreveta:

1. Puretina i riba

U jelovnik uvrstite ribu do tri puta tjedno. Najbolji izbor su losos, skuše, tune i srdele, tj. ribe koje su bogate omega 3 masnim kiselinama. One su nužne za pravilno funkcioniranje mozga.

Tako ćete smanjiti depresiju i tjeskobu za 30 %. Omega 3 masne kiseline možete pronaći još u sjemenkama lana i u orasima. Triptofan je nužan za izlučivanje hormona sreće, a njega možemo pronaći u namirnicama životinjskog porijekla, a posebice u puretini.

2. Čokolada

Čokoladu krasi bogatstvo okusa, vrlo je ukusna, a uz to puna je i antioksidansa. Rapoloženje vam može podići tamna čokolada, no bitno je ne pretjerivati.

3. Bademi

Njima ćete poboljšati stanje srca i krvnih žila i u isto vrijeme podići raspoloženje. Puni su spoja tirozina koji se povezuje s dobrim raspoloženjem.

4. Mlijeko i svi mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi bogati su kalcijem, a on je glavni mineral za izgradnju i održavanje zdravlja kosti. Smiruje živce kod anksioznosti, a triptofan luči serotonin.

5. Crno grožđe

Grožđe je bogato melatoninom odgovoran za ravnotežu spavanja i budnosti, tj. općenito za dobar san koji je ključan da bi se osjećali dobro. Sadrži i vitamin B6 i na taj način ublažava stres.

Prehrana je važan faktor za pravilno funkcioniranje mozga. Dobrim izborom namirnica možemo smanjiti stres i popraviti raspoloženje. Ne zaboravite ni na dovoljan unos tekućine, a pritom izbjegavajte kofein i alkohol jer njihove prevelike količine mogu utjecati na nemir i razdražljivost i pogoršati depresiju.

Autor: M.L., Foto: Angela Waye /Shutterstock