Namirnice za bolji san

savjeti za zdrav san

Kvalitetan je san neophodan za normalno funkcioniranje organizma tijekom dana, a dok tijelo spava puni se energijom i odmara za novi dan. Potrebno je barem minimalno 7 sati sna, a da bi san bio što kvalitetniji posljednji obrok u danu ne bi trebao biti minimalno dva sata prije spavanja. Otkrijte koje su najbolje namirnice za bolji san.

Hrana za bolji san

Ako osoba ima problema sa snom može si pomoći namirnicama koje će pomoći da se lakše i brže zaspi, a koje su bogate melatoninom, magnezijem, ugljikohidratima, aminokiselinom triptofanom i kalijem.

U krumpirima, mahunarkama, bananama i lješnjacima se može pronaći vitamin B koji poboljšava sposobnost tijela na proizvodnju više serotonina i regulaciju lučenja triptofana koji su važni za regulaciju sna.

Triptofan poboljšava raspoloženje i opušta, a magnezij pomaže u borbi protiv stresa, relaksira mišiće i opušta. Ugljikohidrati oslobađaju više triptofana koji potiče lučenje melatonina u mozgu i hormona serotonina koji su zaslužni za san, a nakon obroka ugljikohidratima osoba se osjeća umornijom.

Ako se večera sastoji od proteina isto tako će se potaknuti san, a najbolji će obrok prije spavanja sadržavati i proteine i ugljikohidrate.

Banane mogu pomoći lakšem snu jer su bogate kalijem i magnezijem koji na prirodan način opuštaju mišiće. Sadrže i ugljikohidrate koji pomažu u umirivanju tijela, a pune su i aminokiselina triptofana koje proizvode neurotransmitere i serotonine koji isto tako imaju umirujući efekt.

Višnje su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže melatonin, a kontroliraju unutarnji sat, ciklus spavanja i budnosti. Kako se u organizmu povećana razina melatonina, osoba postaje pospanija zbog čega joj je potrebno puno manje vremena kako bi utonula u san. Čašom soka od višnje se može poboljšati kvaliteta i dužina spavanja, posebice kod onih osoba koje pate od kronične nesanice.

Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja se u tijelu pretvara u hormon sreće, a taj je hormon nužan za kvalitetan san. Bjelančevine i kalcij imaju umirujući utjecaj na tijelo, a kalcij pomaže u opuštanju živaca i mišića.

U mlijeko se preporučuje dodati cimet, med i bademe jer će ta kombinacija potaknuti prirodnu proizvodnju melatonina. Savjetuje se i konzumiranje isključivo domaćeg mlijeka od provjerenog proizvođača.

Zdrav san

Ako ste ikada imali problema sa spavanjem znate koliko to može biti iscrpljujuće za organizam. Stručnjaci su mišljenja kako nije važno koliko spavate nego kako spavate. Da bi znali kako liječiti nesanicu potrebno je otkriti uzrok, a tablete bi trebale biti zadnje rješenje.

Kako bi postigli bolji san i bili zadovoljni kvalitetom spavanja, moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

 • Svakodnevna rutina – pokazalo se da je rutina jedno od rješenja kod lakšeg tonjenja u san. Stručnjaci savjetuju svima koji imaju problema s nesanicom da svaku večer odlaze u isto vrijeme na spavanje.
 • Stres – nije nepoznanica kako stres može utjecati na kvalitetu života te tako onemogućiti kvalitetu sna. Zbog toga je potrebno pronaći način kako se opustiti. Možete pokušati s masažom glave prije spavanja te izmasirati mjesta između obrva i kose.
 • Pušenje – štetne posljedice cigareta svima su poznate, a jedan od negativnih utjecaja koje pušenje ima na zdravlje je i kvaliteta sna. Kako je nikotin poznat kao stimulant cigarete mogu utjecati na spavanje.
 • Televizor – koliko se god čini privlačnim imati televizor u spavaćoj sobi, stručnjaci smatraju kako tv uređaj nema što tražiti u sobi u kojoj bi trebali spavati. Kako bi se mogli dobro naspavati važno je da soba bude uredna i čista.
 • Disanje – duboki udisaji i izdisaji koji ne uključuju samo prsa nego i abdomen, jedan je od načina kako se brzo možete umiriti i zaspati.
 • Eterično ulje lavande – dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja na jastuk ili kapajte u kupku s kojom ćete smanjiti temperaturu tijela te opustiti mišiće.
 • Gospina trava – možete ju iskoristiti u obliku tinkture, ulja ili čaja. Čaj opušta, uspavljuje i smiruje, a tinkturu možete koristiti i po danu ako osjećate veliko psihičko opterećenje.
 • Valerijana – tinktura ili čaj uspavljuju i smiruju, a za brže djelovanje možete ispod jezika staviti nekoliko kapi tinkture.
 • Matičnjak – možete koristiti biljne kapi ili piti kao čaj. Poput ostalih biljaka pomoći će vam da se opustite i što prije utonete u san.

Kada su u pitanju namirnice za bolji san pomoći će i čajevi kao što su:

 • Melisa
 • Čaj od kamilice
 • Komorač
 • Čaj od zobi

Saznajte na vrijeme kako se opustiti te da bi se ujutro mogli buditi odmorni i puni energije.

Autor. A.Z., Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock