Namirnice s najviše magnezija

zeleno povrće

Čovjek da bi mogao normalno funkcionirati treba voditi računa o svom zdravlju, paziti da svakodnevno konzumira namirnice bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, da se dovoljno kreće i odradi svojih 30 minuta aktivnosti bilo u obliku šetnje ili neke druge vježbe.

Teško je zamisliti bolju kvalitetu življenja bez svega što može pomoći u jačanju imuniteta te oslobađanju od stresa. Svatko treba pronaći svoj put kako će to ostvariti jer dok neki više pažnje posvećuju vježbama drugi se više oslanjaju na zdravu prehranu. Potrebno je pronaći zlatnu sredinu, biti umjeren te naučiti slušati tijelo.

Koliko su tijelu potrebni vitamini tako su mu važni i minerali. Upravo se oni smatraju neophodnim tvarima za funkcioniranje organizma, a unatoč tome što čine manji dio tijela, minerali su prisutni u svakom tkivu te tako važni za održavanje kondicije i fizičkog zdravlja općenito.

Svaki od minerala ima svoju ulogu, pa kako je željezo jedan od glavnih saveznika u borbi protiv anemije, magnezij je ključan za zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava te rad mišića. Važan je i za očuvanje energije potrebne za uklanjanje stresa te normalan rad probave.

Dnevne potrebe organizma za magnezijem nisu velike, pa bi bilo dobro paziti da ga se svakodnevno unosi kako bi mogli normalno funkcionirati i imati dovoljno snage za obavljanje raznih poslova.

Baš poput ostalih minerala tako i magnezija ima u raznim namirnicama uz pomoć kojih možete pomoći poboljšati kvalitetu života. Koje su to namirnice koje život znače i koje ne bi trebalo izbjegavati?

Napravite raspored jelovnika na kojem će se nalaziti namirnice koje obiluju magnezijem. To je zeleno povrće kao što je kelj, blitva, brokula i kupus. Kako bi sačuvali sve vitalno iz spomenutih namirnica treba paziti da se ne kuhaju previše.

Magnezija ima i u orašastim plodovima te mahunarkama poput graha i leće. Nalazi se u maloj plavoj ribi, crvenom mesu, integralnim namirnicama i tamnoj čokoladi s preko 60 %  kakaa, što će najviše oduševiti ljubitelje tamnog deserta.

Treba pripaziti da se ne unese previše magnezija jer iako je potreban organizmu kao i kod svega ostalog tako i ovdje ne treba pretjerivati. Preporučena dnevna doza je 6 mg na jedan kilogram tjelesne težine. Prevelika količina minerala može postati toksična. Događa li vam se često grčenje mišića i glavobolja znate što vam je činiti.

Autor: S.Š., Foto: Alena Haurylik/Shutterstock